• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Čačku u toku rezidba voća, od toga zavisi čitav rod ove godine: Posao nije zahtevan, a i solidno je plaćen

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Struka naglašava da vremenske oscilacije dosta utiču na budući prinos

  • 0
čačak, rezidba voća Foto: Rina

Uprkos niskim temperaturama u voćnjacima širom Zapadne Srbije u toku je zimska rezidba voća. U voćnjaku Instituta za voćarstvo u Čačku koji se nalazi u Trepči rezdibu rade i žene i muškarci. Posao, kako kažu, nije zahtevan a i solidno je plaćen. Upravo od kvalitene rezidbe zavisi rod za čitavu godinu.

- Ono što je najzahtevnije jeste projektovati rod, da bi se usaglasila krupnoća ploda i da se ostavi što više jednogodišnjih letorasta koji će praviti cvetne pupoljke - rekao je Srboljub Lukić, rezač voća u Institutu za voćarstvo.

Struka naglašava što se tiče vremesnkih oscilacija dosta utiču na budući prinos, posebno smena i jake temperaturne oscilacije.

- Dosta su prisutne niske temperature, pa biljke još ne mogu da krenu sa vegetacijom. U pogledu rezidbe, poseban zadatak je da se uspostavi odnos između rodnosti i rasta, to se vrši određenim prerezivanjem ili jednogodišnjih i dvogodišnjih grana na određenim mestima.

Cilj je da se obezbedi ravnoteža između hranljivih materija i vode, posebno kod jabuke, ukoliko se stabla ne orezuju ili ne rade kako treba dolazi do dobijanja plodova lošeg kvaliteta koji nemaju tržišnu vrednost. Pored toga treba istaći da posebno kod jabuke i kruške ukoliko se ne vrši rezidba sklone su da uđu u alternativnu rodnost - rekao je Nenad Popović, rukovodilac proizvodnje u Institutu za voćarstvo u Čačku.

Popović je pojasnio i kako zaštiti voćke u zimskom periodu.

- U ovom periodu se ne rade tretmani do negde kraja februara, I prvi tretnman trebalo bi raditi sa bakarnim preparatima i mineralnim uljima - zaključio je Popović.

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>