• 5

Vreme čitanja: oko 5 min.

Počelo s Nemcima, a sada se lavina širi Evropom: Od sledeće nedelje protesti poljoprivrednika u 4 države?

V. K.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Za sada su francuski farmeri jedini koju su uspeli da se dogovore sa Vladom

  • 5
protesti, poljoprivrednici Foto: Tanjug/AP

"Lavina" protesta poljoprivrednika se širi Evropom. U ovoj metafori, nemački farmeri, predstavljaju grudvu koja je bila dovoljna da podstakne i druge nezadovoljne poljoprivrednike širom kontinenta. Tako se tokom protekle nedelje pričalo o Francuzima, Belgijancima, a još dve zemlje planiraju da "učvrste" proteste u narednoj. Ukupno će ih biti četiri, a da situacija bude ozbiljnija, štrajkovi i protesti se šire i po drugim sektorima.

Za sada, francuski farmeri su jedini koju su uspeli da se dogovore sa Vladom. Nakon što su "opkolili" Pariz, danas su počeli da uklanjaju blokade, nakon obećanja Vlade da će uvesti mere podrške, javili su francuski mediji.

Francuski premijer Gabrijel Atal najavio je u četvrtak da će država ovog leta izdvojiti 150 miliona evra za podršku poljoprivrednicima, posle čega su dva velika sindikata poljoprivrednika najavila ukidanje blokada na putevima, ali su upozorili da će ponoviti proteste ako Vlada ne ispuni svoja obećanja.

Poljoprivrednici u Francuskoj traže priznavanje značaja njihove profesije i osuđuju poljoprivrednu politiku vlasti, za koju kažu da ih čini nekonkurentnim.

Oni se posebno protive uvozu poljoprivrednih proizvoda, ograničenju korišćenja vode za navodnjavanje, poskupljenju dizel goriva, kao i restriktivnim merama zaštite životne sredine i rastućem finansijskom opterećenju.

Bez dogovora u Nemačkoj?

Donji dom nemačkog parlamenta (Bundestag) odobrio je u petak kontroverzno povlačenje poreskih olakšica za upotrebu dizela u nemačkoj poljoprivrednoj industriji kao deo vladinih planova potrošnje. Kasnije danas, Bundestag je takođe glasao za budžet za 2024. godinu nakon velikog odlaganja. Budžet od oko 477 milijardi evra (519 milijardi dolara) uključiće 39 milijardi evra novog zaduživanja prenosi DW.

Ovaj predlog je razbesneo nemačke farmere, što je poslednjih nedelja dovelo do protesta širom zemlje. U Berlinu, na primer, oko 10.000 farmera nedavno je zakrčilo ulice svojim traktorima, pozivajući vladu da poništi svoje planove o poreskim subvencijama za dizel gorivo.

Da bi zakon bio usvojen, moraće da ga odobri Bundesrat, koji predstavlja 16 nemačkih saveznih država. Šef nemačkog udruženja poljoprivrednika Joachim Rukvied predložio je juče da bi Bundesrat mogao zaustaviti zakon.

Konvoj farmera se zaputio ka sedištu EU

U četvrtak u Briselu je oko 1.000 farmera na traktorima blokiralo nekoliko centralnih ulica i poljoprivrednici, koji su stigli iz cele Evrope da protestuju protiv Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zelenog dogovora, a posebno iz Italije, blokirali su Luksemburški trg ispred Evropskog parlamenta i podmetnuli nekoliko požara drvima i gumama, prenosi Ansa.

Konvoj farmera na traktorima zaputio se ka sedištu EU u Briselu, u cilju da predstave svoje žalbe vezane za previsoke cene, pravila i birokratiju liderima bloka na samitu koji je bio predviđen za diskusiju oko slanja pomoći Ukrajini.

Protesti u evropskim zemljama imali su neposredan uticaj, te je Evropska komisija u sredu objavila planove da zaštiti poljoprivrednike od jeftinog izvoza iz Ukrajine tokom rata i dozvoli farmerima da koriste deo zemlje koja je bila prinuđena da leži na ugaru iz ekoloških razloga.

Planove treba da odobre 27 država članica bloka i Evropski parlament, ali oni predstavljaju simboličan ustupak evropskim poljoprivrednicima.

- Samo bih želeo da ih uverim da činimo sve što je u našoj moći da saslušamo njihovu zabrinutost. Mislim da se trenutno bavimo važnim temama za njih - rekao je tom prilikom potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

"Svi putevi vode u Rim"

Protesti farmera nezadovoljnih zbog politike Evropske unije i nacionalnih vlada prema poljoprivrednom sektoru biće održani sledeće nedelje u Italiji i Poljskoj, a narednih dana farmeri će se u traktorima okupiti oko Rima.

- Blokada neće biti, ali će sigurno biti neprijatnosti. Očekujemo da se pridruže hiljade ljudi iz cele Italije. Vlada nas ne sluša, a sindikati više ne predstavljaju radnike - rekao je predstavnik farmera Danilo Kalvani za Ansu.

On je dodao da će narednih dana objaviti tačne datume protesta, nakon čega će se demonstracije bez vozila održati u Rimu.

Sindikat poljskih poljoprivrednika "Solidarnost" planira generalni štrajk koji počinje sledećeg petka, uz blokadu graničnih prelaza između Poljske i Ukrajine.

Ovim će se poljski poljoprivrednici pridružiti svojim evropskim kolegama koji nedeljama protestuju protiv uticaja klimatske politike EU na njihov sektor i uvoza jeftinih ukrajinskih proizvoda kao vid pomoći ratnim naporima te zemlje.

Žalbe farmera širom Evrope uključuju evropska zelena pravila, poreze, rastuće troškove i nepravednu konkurenciju sa stranih tržišta, piše Rojters.

- Naše strpljenje je ponestalo. Stav Brisela neprihvatljiv je za našu zajednicu poljoprivrednika. Pored toga, pasivnost poljskih vlasti i deklaracija o saradnji sa Evropskom komisijom u vezi sa uvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine ne ostavljaju nam drugog izbora osim da proglasimo generalni štrajk - saopštio je poljski sindikat u četvrtak.

U četvrtak u Briselu je oko 1.000 farmera na traktorima blokiralo nekoliko centralnih ulica i poljoprivrednici, koji su stigli iz cele Evrope da protestuju protiv Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zelenog dogovora, a posebno iz Italije, blokirali su Luksemburški trg ispred Evropskog parlamenta i podmetnuli nekoliko požara drvima i gumama, prenosi Ansa.

Štrajkovi i u drugim sektorima

Danas su stali autobusi i tramvaji širom Nemačke, nakon što je sindikat Verdi pozvao na jednodnevni štrajk za bolje uslove rada, a protestu se pridružilo i zemaljsko osoblje aerodroma Hamburg i klimatski aktivisti iz pokreta "Fridays for Future".

Sindikat Verdi zastupa interese oko 90.000 radnika i traži, između ostalog, bolje uslove rada za zaposlene u javnom prevozu, a štrajk se održava u svim nemačkim saveznim državama osim u Bavarskoj, prenosi Dojče Vele.

Zemaljsko osoblje aerodroma Hamburg je pozvano da se pridruži protestu, što je dovelo do otkazivanja nekih letova, ali avio-saobraćaj za sada uglavnom funkcioniše normalno.

Protest na aerodromu Hamburg se nadovezuje na jučerašnji štrajk bezbednosnog osoblja na nemačkim aerodromima u Frankfurtu, Berlinu, Bremenu, Lajpcigu, Kelnu i drugim gradovima, koji je poremetio putovanja više od 200.000 ljudi.

Britanski sindikat Aslef koji udružuje mašinovođe više železničkih kompanija pokrenuo je danas četvorodnevni štrajk.

Železnički operateri širom Velike Britanije će u naredna četiri dana uglavnom privremeno ukinuti ili ograničiti svoje usluge.

Većina vozova na glavnoj trasi London-Edinburg danas neće saobraćati, a sutra će posebno teško biti pogođena linija od Londona do Glazgova, prenosi Gardijan.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. februar 2024 | 17:09

    POCEO JE HAOS U EU KAO POSLEDICA NATO RATA U UKRAJINI PROTIV RUSIJE I SANKCIJA!!!

  • Ibn Tup

    3. februar 2024 | 01:01

    Hoće li studenti paliti žito?🤔

  • Драгољуб

    7. februar 2024 | 08:44

    Паа, Немачка је мотор EU-ropske привреде! Зар не?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>