• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Rat" Španije i Francuske oko kvaliteta paradajza: Sve je počelo zbog pesticida

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Uskoro će shvatiti zašto su bez premca", poručio je jedan od premijera

  • 0
Festival paradajza Foto: Tanjug/AP

Španski premijer Pedro Sančez rekao je da francuski paradajz jednostavno ne može da sustigne (*ketchup) proizvode njegove zemlje. Tokom protekle nedelje, francuski političari, pod pritiskom farmera koji štrajkuju, izrazili su solidarnost sa demonstrantima koji tvrde da njihove španske kolege uživaju nepravednu prednost jer podležu manje zahtevnim ekološkim standardima i stoga mogu da proizvode voće i povrće po nižoj ceni.

U nedelju je francuski premijer Gabrijel Atal podržao ovaj argument tokom posete farmi u Indre i Loari, rekavši jednom farmeru da nije fer da „susedne zemlje“ mogu da koriste pesticide koji su zabranjeni u Francuskoj. On je dodao da je "licemerno" uvoziti voće i povrće sa mesta koja "uništavaju sopstveni ekosistem" da bi ih proizvodili.

Ali nakon samita Evropskog saveta u četvrtak u Briselu, Sančez je odbacio Atalove komentare i pohvalio španske proizvode. On je rekao da je njegova popularnost zahvaljujući vrhunskom kvalitetu prenosi Politico.

- Uspeh naših proizvoda rezultat je ogromnog inovativnog napretka poljoprivrednog sektora i napornog rada španskih farmera - rekao je premijer.

Sančez je takođe imao u vidu negativne komentare bivše francuske ministarke ekologije Segolen Rojal, koja je ove nedelje tvrdila da su španski proizvodi "lažno biološki" i proglasila je da je paradajz u zemlji neupotrebljiv.

Španski premijer je naveo bogatu raznolikost "ukusnih" paradajza koji se proizvodi u njegovoj zemlji i rekao da nema sumnje da su najbolji na svetu.

Takođe je pozvao bivšu ministarku da dođe u Španiju i proba ih. "Uskoro će shvatiti zašto su bez premca", poručio je Sančez.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>