• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zamenik premijera Italije pozdravio povlačenje zakona o pesticidima: "Živeli farmeri"

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odustaje se od plana da se prepolovi korišćenje pesticida do 2030. godine

  • 0
pesticides, pesticidi, zemljoradnja Foto: Shutterstock

Zamenik premijera i ministar saobraćaja Italije Mateo Salvini pozdravio je danas odluku predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da se povuče predloženi zakon o smanjenju upotrebe pesticida u EU, usred protesta poljoprivrednika u mnogim zemljama Evrope, uključujući Italiju.

''Živeli farmeri, čiji traktori teraju Evropu da uzvrati ludilu koje su nametnule multinacionalne kompanije i levica'', rekao je Salvini, prenosi Ansa.

Fon der Lajen je pred Evropskim parlamentom u Strazburu zatražila da se Uredba o održivoj upotrebi (SUR), koja je imala za cilj da prepolovi upotrebu pesticida do 2030. godine, povuče, rekavši da je "postala simbol polarizacije".

Za vreme trajanja sednice parlamenta, farmeri su sa oko stotinu traktora blokirali ulaz u Evropsku komoru, a nekoliko stotina demonstranata blokiralo je saobraćaj u Strazburu.

Iako je evropska politika ''Zeleni dogovor'' (Green deal), čiji je SUR deo, veliki faktor u protestima poljoprivrednika, nezadovoljstvo izazivaju i visoke cene goriva za traktore i druge teškoće sa kojima se oni suočavaju.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni saopštila je da je italijanska vlada učinila sve što je bilo moguće da podrži poljoprivrednike i njihov sektor.

- Uvek smo se sastajali sa poljoprivrednicima, jednim od glavnih sektora na koji obraćamo pažnju - rekla je ona i dodala da ''činjenice sve govore''.

- Učinili smo sve što je bilo moguće, odličan posao u odbrani izvrsnosti proizvoda kao na primer uz pomoć čuvenog zakona o zabrani sintetičke hrane. Uvek možemo da radimo na tome da radimo bolje i više, uvek sam voljna da saslušam zahteve - rekla je Meloni.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>