• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Talas protesta nastavlja da se širi Evropom: Počelo okupljanje poljoprivrednika ispred Ministarstva u Pragu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od 500 traktora stiglo je u češku prestonicu

  • 1
Protest poljoprivrednika u Pragu Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U češku prestonicu stiglo je više od 500 traktora, a pristiže još vozila, prenosi češki portal Novinki. Okupljeni poljoprivrednici su zviždali dok je ministar poljoprivrede Marek Viborni ulazio u zgradu resornog Ministarstva.

Protest organizuju Sindikat radnika u poljoprivredi i Asocijacija slobodnih sindikata, a portparol poljoprivrednika Danijel Šterzik izjavio je da demonstranti zahtevaju da se "vlada izjasni da li želi da preduzme korake za spas češke poljoprivede" i da se povuče iz takozvanog, Zelenog dogovora.

Protest poljoprivrednika u Pragu Foto: Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia

U poslednjih nekoliko dana, češka Poljoprivredna komora se ogradila od ove vrste protesta. Ministar poljoprivrede Marek Viborni kritikovao je organizatore ovog protesta zbog rada sa koriste pogrešne informacije i zbog, kako kaže, iskorišćavanja običnih poljoprivrednika za svoje političke ciljeve.

Tokom obraćanja medijima ministar Viborni je rekao:

-Ako želimo rezultate, moramo da sednemo i pregovaramo.

Ministar je dodao posle prošlonedeljnih pregovorima sa poljoprivrednicima, da je spreman da predstavi predlog rešenja za 14 dana.

-Ako želimo da spasimo budućnost Evrope, ne možemo da odustanemo od ciljeva zaštite životne sredine. Moramo da odgovorimo na klimatske promene , dodao je.

Govor ministra je dočekan povicima negodovanja od strane okupljenih poljoprivrednika.

Poljoprivrednici u zemljama EU poslednjih meseci protestuju zbog agrarne politike Unije, niskih cena svojih proizvoda i ukidanja subvencija za gorivo namenjeno poljoprivredi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>