• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čačanski kraj "lud" za šljivama: Insitut za voćarstvo rasprodao skoro sve sadnice

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljoprivrednici se spremaju za početak radova u voćnjacima

  • 0
sadnice Foto: RINA

Posle zimske pauze čačanski poljoprivrednici su počeli svoje pripremne radove na njivama i u voćnjacima. Usled velike potražnje za sadnicama u čačanskom Institutu za voćarstvo skoro sve su rasprodate.

- Najveća potražnja je za sadnicama šljive. Ostao je još neki komad čačanske lepotice i sorte Nada, dok su rasprodate čačanska rodna i stenlej. Što se tiče drugih voćnih vrsta u Institutu se još uvek mogu kupiti sadnice kajsije, kruške, maline kupine, lešnika, dok su ostale voćne vrste gotovo sve rasprodate, kažu  u Institutu za voćarstvo u Čačku - prenosi RINA.

Iz Instituta su dodali da proces proizvodnje sadnica traje dve godine i da su, usled velike potražnje, za 2024. godinu pripremili veću količinu sadnog materijala nego inače.

- Pre nego što se voće posadi potrebno je dobro pripremiti zemljište. Ne bi trebalo žuriti sa sadnjom iako je lepo vreme. Neophodno je izvršiti zalivanje sadnica. Kada se sadi u martu biljkama treba više vlage, kako bi se sadnice lepo primile i da bi lepo napredovale - kažu u Institutu.

Takođe su istakli da bi idealni uslovi za voće bili da do kaja februara i tokom marta temperature budu nešto niže,oko 10 stepeni, ali svakako ne ispod nule.

To bi omogućilo voćkama da budu u stanju mirovanja i pripreme se za vegetaciju. Ono čemu se svi nadaju jeste da neće biti prolećnih mrazeva.

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>