• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poljoprivrednici često imaju problem sa razgraničavanjem imanja: Advokat otkriva šta im je činiti

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Često se dešava da vlasnik imanja i zakupac ne potpišu ugovor

  • 0
poljoprivrednik, poljoprivreda, agrar, zemljoradnik, mobilni telefon, mobilna aplikacija Foto: Shutterstock

Srbija je definitivno bogata zemlja, kada je poljoprivreda u pitanju, s obzirom na plodno zemljište. Pak, poljoprivrednici u Zapadnoj Srbiji često imaju problem kada je u pitanju raspodela imovine i razgraničavanje imanja, pa je kontaktiranje advokata često neophodno.

Takođe, poljoprivrednici se često mogu naći u problemu kada se na zakupljenoj zemlji posadi višegodišnja kultura. Tada i ako dođe do problema sa vlasnikom parcele, njihov sadnice su na njihovom zemljištu, te se često angažuje advokat, a može se dogoditi i da vlasnik parcele premine, a njegovi naslednici potražuju zemlju nazad i hoće da prekinu saradnju.

- Po slovu zakona o obligacionim odnosima smrću zakupca ili zakupodavca ne prestaje zakup, već se on nastavlja sa pravnim sledbenicima sa njegovim naslednicima kao što je u toj predmetnoj situaciji. Zakupac može da podnese parničnu tužbu ii svakako pripada mu pravo na naknadu štete. Kako on ima svojih ulaganja na toj parceli, tako ina koristi koja bi se utvrdila - rekao je za RINU advokat Marko Marković.

Ipak, nije nemoguće, čak se i često dešava da vlasnik imanja i zakupac ne potpišu ugovor, nego se dogovore na reč,  a zakupodavac neretko insistira i  da mu se imanje obrađuje da se ne bi ukorovilo.

- Ugovor o zakupu jeste neformalan, mada, kada je predmet zakupa nepokretnost, stambeni prostor, poslovni prostor ili zemljište, kao što je u ovoj situaciji, pravilo je da se takav ugovor zaključuje u pisanoj formi uz obaveznu overu potpisa kod nadležnog javnog beležnika. Međutim, kako to u praksi često nije tako, mi onda najčešće pribegavamo konvalidaciji takvih ugovora, ukoliko, obe strane ispune svoje ugovorne obaveze. Svakako je preporuka da se takvi ugovori zaključuju u pisanoj formi, kao što u ovoj predmetnoj situaciji postoji problem dokazivanja, ulaganja, pribiranja plodova - rekao je advokat Marković.

Potencijalni prinos je poseban deo za koji je nadležan veštak odgovarajuće struke, u ovakvim slučajevima gronomske koji bi dao svoj nalaz i mišljenje, pa bi se prema tome donela odgovarajuća presuda.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>