• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Protesti se nastavljaju u EU: Poljoprivrednici blokirali Atinu zahtevajući pomoć od države

Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijer Micotakis odobrio popust na račune za struju i gorivo

  • 0
Farmeri Grčka Foto: Thanassis Stavrakis (STF)/Tanjug

Najveći protest poljoprivrenika u skorijoj istoriji Grčke održan je tokom jučerašnjeg dana u Atini. Hiljade poljoprivrednika vozilo je svoje traktore ulicama glavnog grada zaustavljajući saobraćaj, posebno ispred Parlamenta, prenosi VoA.

Poljoprivrednici se žale na povećanje troškova proizvodnje, ali država kaže da nema viška novca koji može da odvoji da izađe u susret njihovim finansijskim zahtevima.

Dok su jedni povikivali slogane i palili baklje, drugi su mahali crnim zastavama, vukli sanduke po ulici i kačili vence za sahranu na svoja vozila. Sve ovo je učinjeno da, kako kažu, ilustruju nevolju svoje umiruće industrije..

Jedan poljoprivrednim je vozio 14 sati da bi učestvovao u protestu. Naveo je da su cene proizvodnje u porastu i da dok poljoprivrednici prodaju svoje proizvode po niskim cenama oni završavaju u supermarketima gde se prodaju po ceni koja je tri do četiri puta viša od osnovne.

Štrajk Grčka Foto: Thanassis Stavrakis (STF)/Tanjug

Policija je navela da je najmanje 6000 poljoprivrednika i oko 200 traktora učestvovalo na protestu u grčkoj prestonici.

Poljoprivrednici i farmeri su izrazili svoje veliko nezadovoljstvo činjenicom da još uvek nisu dobili kompenzaciju za izgubljenu stoku i useve tokom velikih poplava prošle godine.

Premijer Micotakis je rekao da poljoprivrednici prolaze kroz težak period i odobrio neke koncesije uključujući veliki popust na struju i gorivo.

Više od toga država ne može da uradi. Budžetska ograničenja ne omogućavaju dalju pomoć.

Poljoprivrednici okupljeni u Atini kažu da su spremni da ostanu tu dok se njihovi zahtevi ne ispune.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>