• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uskoro ističe rok za prijave za projekat "50:40:10"!

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljoprivrednici mogu da se prijave za bespovratna sredstva do kraja februara

  • 0
polje, poljoprivreda Foto: wurliburli/Pixabay

Poljoprivrednici do 29. februara mogu da podnesu prijave za Treći javni poziv za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, poznatijeg kao "50:40:10".

Poziv je raspisan 4. decembra 2023. godine i rok za podnošenje prijava prvobitno je bio 2. februar, ali je doneta odluka o dodatnom produženju roka do kraja ovog meseca, kako bi se svim zainteresovanima izašlo u susret i omogućilo dodatno vreme za prikupljanje neophodne dokumentacije.

Poziv je namenjen prvenstveno preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama koje proizvode ili vrše otkup primarnih poljoprivrednih proizvođača, prerađuju ih i plasiraju na tržište.

Ukupna vrednost sredstava za Treći poziv iznosi 750 miliona dinara, vrednosti investicija za korisnike mogu iznositi od 25.000 do čak 400.000 evra, a visina bespovratnih sredstva može se kretati i do 200.000 evra.

Podnošenje prijava moguće je isključivo onlajn putem sajta Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije www.scap.rs, kao i na sajtu Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs.

Ovaj projekat realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom.

Kroz dva prethodna javna poziva više od 3.500 poljoprivrednika iskazalo je zainteresovanost za ovaj projekat koji se finansira po modelu 50:40:10, gde 50 odsto sredstava predstavljaju bespovratna sredstva obezbeđena iz zajma Svetske banke, 40 odsto sredstava finansira se iz kredita poslovnih banaka, a 10 odsto sredstava je učešće samih poljoprivrednika.

Do sada je poljoprivrednicama dodeljeno 30,3 miliona evra bespovratnih sredstava, odnosno u proseku od 10.000 do 200.000 evra po korisniku.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>