• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zlatnom medaljom odlikovana braća sa Peštera! Oni imaju najveće stado ovaca na Balkanu

D. J.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Obaveze oko farme ovaca zahtevaju prisutnost svaki dan i tokom cele godine, bez godišnjeg odmora i slobodnog dana, zbog čega se većina mladih ne odlučuje na ovaj životni poziv

  • 1
Braća Kurtagić, Pešter, stočarstvo Foto: Deno Honić

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u oblasti stočarstva, predsednik Aleksandar Vučić, na Sretenje, odlikovao je braću Kurtagić iz okoline Sjenice, koji u svom domaćinstvu gaje najveće stado ovacana Pešterskoj visoravni, ali i na Balkanu.

U surovim uslovima, u nedrima Pešteri, upornim i poštenim radom braća Kurtagić, ostvarili su svoj san. Ostali su da žive na očevini, nastavivši porodičnu tradiciju, uzgoj ovaca, čime se bavio i njihov otac. Prvo stado brojalo je oko 120 ovaca, dok sada tokom leta imaju čak i 2.000 grla. Posla u domaćinstvu, kažu, uvek je na pretek, ali kada se voli, to što se radi, nikada nije teško.

Njihov dom je u selu Čitluk, tu se nalazi i farma, a pod krovom Kurtagića najstariji je devedesetogodišnji deda Ćerim, otac braće farmera, koji ima osasinova, od kojih četvorica žive u inostranstvu, i jednu ćerku, koja je udata obližnjem selu. Od ovog starine je sve i počelo, a njegovu misiju nastavili su naslednici.

- Drago mi je što su sinovi nastavili mojim stopama, posluju dobro, zadovoljan sam. Nijedan posao nije lak, pa ni ovaj kojim smo mi odlučili da se bavimo, ali najvažnije je raditi časno i pošteno, čime se možemo podičiti. Svi živimo složno u zajednici, na okupu, i šta ima lepše od toga. - kaže Ćerim.

Obaveze oko farme ovaca zahtevaju prisutnost svaki dan i tokom cele godine, bez godišnjeg odmora i slobodnog dana, zbog čega se većina mladih ne odlučuje na ovaj životni poziv. Braća Kurtagić, doživljavaju lepšu stranu stočarskog posla, obaveze obavljaju sa elanom, a svaki dan na farmi ispunjen je ljubavlju prema ovčarstvu.

Iako dan u njihovom domaćinstvu počinje u zoru, a završava se u večernjim satima, oni nisu želeli da ovakav život zamene životom u gradu, ističu, ovako su svoj na svome i sami svoje gazde. Tokom leta, a i tokom zime na farmi imaju pune ruke posla. Leti kada se "srađuje" letina, a zimi kada je sezona jagnjenja.

- Dan nam počinje oko 7 sati, prvo namirujemo ovce, sada u zimskom periodu, pistamo jagnjad da doje, pa im dajemo žito, pa seno, onda isto tako ovcama. Na podne opet namirujemo, polažemo, hranimo, pojimo, pa opet isto uveče, i tako u krug.Na ruku nam ide blaga zima, pa ovce dosta vremena provode na polju, po visovima i pašnjacima. - kaže jedan od braće Ramo Kurtagić.

Posao na farmi ukućani dele međusobno, svako ima svoj zadatak koji obavlja, a najvažnije je na kraju da bude odrađeno sve kako treba. U posao su uključeni svi, pa kada je raspust tokom leta i najmlađi čuvaju stado.

- Ovca je vrlo zahtevna. Veliki je posao oko njih, veliko odricanje i ulaganje truda i rada. Kod nas postoji izreka, koja kaže: "Ovca je gospoda, koju moraš da dvoriš 24 sata, 365 dana u godini". I zaista je tako, ali kada zajedničkim, udruženim snagama odrađujemo posao mnogo je lakše. - rekao je Saladin Kurtagić.

Treći brat, Šefćet, završio je Fakultet političkih nauka, diplomirani je politikolog, ali obrazovanje i diploma ga nisu naveli da napusti ognjište i bavi se nekim lakšim poslom, već je rešen ostao sa braćom u porodičnom biznisu.

- Od ovčarstva nas je otac školovao, borio se i živeo u selu. Sticajem okolnosti, nakon završetka studija u Instanbulu, poželeo sam i ja da se vratim u rodno selo, jer, gde ima lepše nego gde si rođen? - priča nam Šefćet.

Pod njihovim krovom vlada sloga, zajedništvo i poštovanje. Kuća broji 20 članova, u rasponu starosti od jedne do 90 godina. Drže se one stare "Sloga kuću gradi", kao i "Kad čeljad nisu besna, ni kuća nije tesna", što je i zaslužno za njihov uspeh.

Vučić nagradio rad Kurtagića

Na Sretenje, povodom Dana državnosti, Vučić je na svečanoj ceremoniji u zgradi Predsedništva, Zlatnom medaljom odlikovao Saladina Kurtagića, u ime njega i braće, za izuzetne zasluge u oblasti stočarstva. Nakon odlikovanja razgovarali smo sa domaćinima, koji su istakli posebnu zahvalnost predsedniku i ministarki poljoprivrede, koji su ih ovom medaljom podstakli da napreduju i prošire stado.

- Ova nagrada nam puno znači, a tek kada ga uruči predsednik države, to priznanje nema cenu. Kao najbolji stočari u Srbiji dobili smo proznanje, koje nam je i uručeno. Ovo je prvi put u istoriji da se odlikuje neko iz Sjenice, i to da ga odlikuje predsednik lično. Nismo samo mi radosni, već ceo naš kraj. Iz sveg srca se zahvaljujem Ministarstvu Poljoprivrede i ministarki, koji su me i predložili, ali i predsedniku Vučiću na lepom prijemu. - naglasio je Saladin.

Farma Kurtagića, koja se nalazi u Vranotiću, prostire se na 900 kvadrata, a u planu im je da je prošire i uvećaju stado. Na po nekim mestima imaju još torova, u koje ovce zatvaraju po potrebi. Teško da se u kom domaćinstvu na Pešterskoj visoravni može naći brojnije stado od njihovog, sloga i više ukućana pod jednim krovom.

(Telegraf.rs / B.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bulatovic Nebojsa

    5. mart 2024 | 10:53

    Milina je videti sloznu i radnu porodicu. Tvrdim da njihov poslovni uspeh ,lezi upravo u slozi. Sve sto se radi iskreno sa ljubavlju i bez pakosti, osudjeno je na uspeh.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>