• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bespovratna sredstva za poljopivrednike i do milion evra: Evo kako do njih i koji je rok prijave

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Konkurs se odnosi na Meru 1 programa IPARD 3 (2021-2027)

  • 0
Poljoprivreda Foto: Valentin Valkov/Shutterstock

Bespovratna sredstva za unapređenje ruralnog razvoja koja opredeljuje Evropska unija kroz IPARD program do sada je koristilo oko 1.300 poljoprivednika, a do 24.maja mogu da se prijave na prvi javni poziv u okviru trećeg ciklusa, za Meru 1 i ostvare pravo na podsticaj između 20.000 i milion evra - po jednom zahtevu.

Konkurs je namenjen poljoprivrednicima, koji planiraju da ulažu u fizičku imovinu, odnosno izgradnju i opremanje objekata na gazdinstvima, kao i onima koji bi podigli novi, višegodišnji zasad voća, ili obnovili postojeći, saopšteno je iz EU info mreže.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.

U pitanju je Prvi javni poziv, što znači da poljoprivrednici, koji se bave ovim ograncima, mogu očekivati još konkursa.

Za ovaj javni poziv namenjeno je ukupno 4,8 milijardi dinara, a visina podsticaja iznosi od 60 do 75 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, ili proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području, ili je investicija vezana za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kao i proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora.

Po jednom zahtevu, bez obzira na ukupnu vrednost predmetne investicije, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u minimalnom nominalnom iznosu od 20.000 evra i maksimalnom nominalnom iznosu od milion evra.

Konkurs se odnosi na Meru 1 programa IPARD 3 (2021-2027), a za ceo sedmogodišnji ciklus EU je opredelila 288 miliona evra, što će sa doprinosom Republike Srbije, kao i privatnim doprinosom korisnika obezbediti preko 580 miliona evra namenjenih sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja.

IPARD 3 podrazumeva i Mere 3 i 7, dok su u pripremi i Mere 4, 5, 6, a više informacija objavljeno je na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, tela Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaduženog za sprovođenje programa IPARD.

"Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a su povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture", navodi se u saopštenju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>