• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Voće procvetalo još u februaru: Da li će mraz da obere ovogodišnji rod?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za nama je najtopliji februar

  • 0
Voće Foto: Telegraf

Za nama je najtopliji februar. Voće je procvalo, a poljoprivrednike brine šta će biti ako padne sneg i ako se temperatura spusti ispod nule. Profesor Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu objašnjava da je najosetljivija faza precvetavanja voća, i da ako ono završi tu fazu i dođe do većih plodova, mraz neće moći značajno da umanji rod, već može samo da ošteti plodove, prenosi RTS.

Rezidba se otegla, za 15 dana stiže i prskanje, ali sve više se stare sorte zamenjuju novim. Staro se ipak ne seče, već se prekalemljuje.

Zabrinjava skupa radna snaga i to što je nema, pa neki u Ritopeku orezivanjem ostavljaju sve niže i niže krošnje.

Prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu kaže da je takva situacija sa toplim januarom i februarom mogla da se vidi i ranije.

Prema njegovim rečima, u proteklih 35 godina samo u jednoj godini nije bilo izmrzavanja voća.

Istakao je da je najosetljivija faza precvetavanja i dodao da može da se desi da voće koje mraz zadesi tek kada su malo veći plodovi, da pretrpe oštećenja samo na plodu, ali da ne umanji rod.

Voće Foto: Telegraf

Inženjer elektrotehnike Lazar Jovanović rekao je da je suša još jedan od problema sa kojim se poljoprivrednici suočavaju.

Naveo je primer da poljoprivrednik koji treba da navodnjava i ima 100 jedinica vode u bunaru, ako je godina sušna, imaće 50 jedinica, i moraće da se optimizuje.

Jovanović ističe da poljoprivrednici razmišljaju o toj situaciji, ali ne postoji mogućnost da se pripreme na sve okolnosti, jer oni rade u fabrici pod otvorenim nebom.

Profesor je naveo da se novi sistem protiv izmrzavanja voća koristi u Italiji.

Kako je objasnio, to je toranj koji izbacuje topli vazduh i može da zaštiti voće na sedam hektara i to na temperaturi od -4. Njegova cena je oko sedam, osam hiljada evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>