• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljoprivrednici do 24. maja mogu da se prijave za bespovratna sredstva: Održan Međunarodni sajam u Bogatiću

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sajam je otvorila pomoćnica ministarke poljoprivrede Vedrana Ilić

  • 0
sajam poljoprivrede u bogatiću Foto: Telegraf/D.G.

"Uspeli smo da na jednom mestu okupimo proizvođače mehanizacije, opreme, semenske robe, sredstava za zaštitu bilja, banke, osiguravajuća društva", poručio je zamenik predsednika opštine Bogatić Teodor Teodorović povodom Trećeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma koji je održan ovog vikenda.

Na sajmu je predstavljeno oko 140 izlagača iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

- Ali i da povežemo Ministarstvo poljoprivrede i Upravu za agrarna plaćanja sa poljoprivrednicima i da oni na licu mesta dobiju sve informacije koje su im potrebne za njihovo gazdinstvo - dodao je Teodorović.

Iako je trajao samo jedan dan, tokom subote, sajam je uspeo da okupi više od hiljadu ljudi iz Mačve i okoline, a svečano ga je otvorila pomoćnica ministarke poljoprivrede Vedrana Ilić.

Ona je istakla da je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva u ovoj godini za podsticaje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji opredelilo 120 milijardi dinara i podsetila da poljoprivrednici do 24. maja mogu da se prijave i za bespovratna sredstva iz IPARD 3 programa, mera 1 u ukupnom iznosu od 380 miliona evra.

- Ministarstvo se potrudilo da skrati proceduru i olakša svim zainteresovanim poljoprivrednicima da dođu do ovih podsticajnh sredstava koja mogu da se koriste u sektoru proizvodnje mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva. Nadam se da će poljoprivredni proizvođači iskoristiti ove podsticaje u iznosu od 60 do 75 posto i da ćemo vrlo brzo isplatiti ta sredstva - poručila je Ilić.

Komentarišući nedavno objavljene podatke Zavoda za statistiku posle popisa poljoprivrede Ilićeva je istakla istakla da podsticajna sredstva iz budžeta Ministarstva za poljoprivredu koristi 360.000 registrovanih gazdinstava i izrazila nadu da će u narednim godinama zahvaljujući podsticajima, ulaganjima u mlade, škole i istraživačke projekte više mladih, uz iskustvo starijih, biti nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>