• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Republika Srpska zabranila uvoz dve pošiljke jagoda iz Albanije

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Time je do sada zabranjen uvoz za ukupno tri pošiljke

  • 0
Jagoda, jagode Foto:Pixabay

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz dve pošiljke jagoda, ukupne količine od 1.370 kilograma poreklom iz Albanije, stoji u zvaničnom saopštenju tog tela. Kako se navodi, kod istih je u okviru redovnog pregleda uvoza hrane biljnog porekla, potvrđen povećan sadržaja pesticida.

"Jagode koje se uvoze u Republiku Srpsku najčešće dolaze iz Španije, Italije, Turske i Albanije, u kojima povoljniji klimatski uslovi omogućavaju ranu proizvodnju jagode, kao i proizvodnju tokom cele godine.

Najveći rizik kod voća i povrća predstavlja nedozvoljena količina pesticida, mikotoksina i teških metala i upravo su to parametri koji se proveravaju. Svaku pošiljku voća iz uvoza mora pratiti uverenje o zdravstvenoj ispravnosti i sertifikat koji izdaje ovlašćeni organ zemlje izvoznice. Inspektori proveravaju da li pošiljku prati sva potrebna dokumentacija, vrše detaljan pregled pošiljke i u skladu sa procenom rizika uzimaju uzorke za analizu. Od početka ove godine za potrebe laboratorijskih analiza, prilikom uvoza uzeto je oko 300 uzoraka voća i povrća", navodi se dalje u saopštenju.

Kako navode, tokom prošlog meseca već ja zabranjena jedna pošiljka jagoda iz Albanije, u količini od 1.260 kilograma opet zbog povećanog sadržaja pesticida.

Time je do sada zabranjen uvoz za ukupno tri pošiljke.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>