• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Život porodice Slović iz Koprivna nije lak, ali ga ne bi menjali ni za šta: Zavirite u zaboravljenu oazu mira

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pripremaju jadovnički specijalitet, sir poznat kao končić ili rasteža

  • 0
Porodica Danilović se vratila na selo Foto: Telegraf/M.R.

Na zabačenoj visoravni Jadovnika, u srcu Zlatiborske regije, smešteno je selo Koprivna. Njegova osamljena pozicija, na nadmorskoj visini od 1.734 metra, čini ga jednim od najviših naselja u okrugu. Međutim, uprkos izolaciji i izazovima koje nosi planinski život, dva preostala domaćinstva Slovića iskazuju izuzetnu posvećenost i ljubav prema svom kraju.

Zima je već prošla, iako je kalendarski još uvek traje, ali Slovići se već pripremaju. Retke goste dočekuju širokim osmehom i toplinom koja se retko nalazi. U čast posete, Stoja Slović pripremila je jadovnički specijalitet, sir poznat kao končić ili rasteža, demonstrirajući time gostoljubivost i bogatstvo lokalne kulture.

- Od deset litara mleka dobijem najviše kilo i po ovog sira, više ne može. Nije za prodaju, jer jesenji sir. Kada je mleko najmasnije tada je skoro kao kajmak - ponosno objašnjava Stoja za "Sandžak Danas".

Život u Koprivni nije lagan. Stoja i njen muž brinu o stoci, dok Blažo sa svojom majkom vodi brigu o petnaestorici goveda i konja, koji su im, kako kažu, ponekad korisniji od automobila. Zime su teške, sa velikim snegovima, a divlje životinje poput vukova predstavljaju stalnu opasnost.

Seoski život je pun muke i truda

-Gledam bika četiri godine, i na kraju, šta uzmem? Hiljadu evra. A koliko je sve drugo poskupelo? Zato mnogi odustanu i odu - naglašava Stoja, ukazujući na teškoće života u izolaciji.

Ipak, uprkos poteškoćama i samoći koja često može biti najveći izazov, Slovići ne bi napustili svoj Jadovnik. Ovaj zaboravljeni kutak Srbije, zahvaljujući upornosti i ljubavi svojih stanovnika, nastavlja živeti i čuvati svoje tradicije.

Dok se pripremaju za zimu, nadaju se da će doći proleće, kada će možda imati priliku podeliti svoju priču s većim brojem ljudi. U međuvremenu, zadovoljni su s malo što imaju, pokazujući da prava sreća i zadovoljstvo ne leže u materijalnom bogatstvu, već u ljubavi prema zemlji i životu koji na njoj vode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>