• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslednji poziv za poljoprivrednike! Danas ističe rok za prijave za subvencije na konkursu "50:40:10"

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije se realizuje u periodu od 2021 - 2024. godine

  • 0

Rok za podnošenje prijava na konkurs za bespovratna sredstva, poznatiji kao "50:40:10" u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije ističe danas, a za sprovođenje ovog javnog poziva su opredeljena sredstva od 750 miliona dinara.

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisala je ovaj Treći javni poziv 4. decembra prošle godine, a kako se navodi na sajtu Uprave, subvencije mogu da se iskoriste za investicije koje se odnose na unapređenje konkurentnosti i veza unutar tržišnog lanca u oblasti otkupa, prerade, plasmana poljoprivrednih proizvoda, kao i unapređenje plasmana proizvoda starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti.

Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije se realizuje u periodu od 2021 - 2024. godine, a direktni korisnici su fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruge, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koja mogu da obezbede direktnu vezu sa malim poljoprivrednicima.

Među ciljanim korisnicima fokus će biti na ranjivim grupama u poljoprivrednom sektoru u Srbiji - žene, mladi poljoprivredni proizvođači u ugroženim područjima (nerazvijene i siromašne opštine).

Primenjen je i novi model finanasiranja, pa se tako korisnicima pruža mogućnost da dobiju bespovratna sredstva, u iznosu od 50 odsto od ukupne vrednosti investicije (sa PDV-om), 40 odsto kreditno finansiraju iz kredita sa poslovnim bankama uz svega 10 odsto sopstvenog učešća, za realizaciju projekata kojim će unaprediti poljoprivrednu proizvodnju gazdinstava i učestvovati u razvoju konkurentnosti poljoprivrede u Srbiji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>