• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropska unija popustila poljoprivrednicima: "Čuli smo ih, ovo je naš odgovor na njihove zamerke"

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gazdinstva sa manje od deset hektara oslobađaju se kontrole i mogućih kazni

  • 0
Poljoprivrednici u Briselu Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Treći put u tekućoj godini, poljoprivrednici su sa stotinama traktora blokirali tzv. "Evropsku četvrt" u Briselu. Danima se ulicama širio smrad od zapaljenih guma, bala sena... ali protest je urodio plodom. Države Evropske unije odlučile su da popuste pravila o zaštiti životne sredine.

- Ovo nije popuštanje poljoprivrednicima. Ovo je eho, odgovor na ispravne zamerke (farmera) koji se tiču načelnih problema zajedničke agrarne politike i zato mislim da su u pitanju razumne mere - rekao je francuski ministar Mark Fesno.

Ukida se kontrola za male farmere

Evropska unija je popustila pravila za tzv. plodosmenu. Države-članice će dobiti više prostora da same odluče koje zemljište će u koje doba godine biti zaštićeno. Zemljoradnici ni u buduće neće morati da se odreknu obrade jednog dela polja i njiva zarad zaštite vrsta. Gazdinstva s manje od deset hektara oslobađaju se kontrole i mogućih kazni, a to se odnosi na dve trećine seljaka koji dobijaju direktne subvencije iz evropskog budžeta.

Postoji nada da će se tako smanjiti birokratske prepreke, a da ciljevi zaštite životne sredine neće biti ugroženi.

- Čuli smo naše poljoprivrednike i brzo smo delali kako bismo uvažili njihove zahteve u vreme kada smo suočeni sa brojnim izazovima - rekao je David Klarnival, resorni ministar u Belgiji koja trenutno predsedava EU.

Mere predviđaju da se napravi ured koji posmatra cene poljoprivrednih proizvoda kako bi se brzo reagovalo na pad cena.

- Radi se dakle o kompleksu brojnih mera koje sve utiču na cene na tržištu, kako bi se ciljano podigao prihod poljoprivrednika - kaže Klarnival.

Evropska komisija je predložila da se na ukrajinske prehrambene proizvode opet uvedu carine, ukoliko premaše određenu količinu. Radi se recimo o jajima, piletini i šećeru.

- Ukrajina se mora podržati vojno i ekonomski, ali ne sme doći do neravnoteže na tržištu. Ako izgubimo podršku javnog mnjenja i našu evropsku poljoprivredu, to ništa ne donosi ni Ukrajini, ni Evropi - rekao je francuski ministar Fesno.

Pregovori o ukrajinskom izvozu još traju. Druge olakšice za farmere u EU trebalo bi da budu zaključene po hitnom postupku i da prođu Evropski parlament krajem aprila, prenosi DW.com.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>