U ovom delu Srbije u petak pao sneg, formirao pokrivač: Poljoprivrednici u strahu od posledica
Sneg, koji je nakon dva meseca opet vejao u Srbiji, veoma je brzo formirao pokrivač, ali se brzo i otopio. Pao je na behar i pupoljke, pa je najviše zabrinuo voćare.
Pre dva dana, za svega dva sata, u novovaroškom i pribojskom kraju snežne padavine formirale su pokrivač visine od 10 do 15 centimetara, meštani mu se nisu nadali, ali kažu, brzo se i otopio.
Prolećne temperature u februaru i martu, neuobičajene za ovo doba godine, izmamile su prve pupoljke na voću, po koje bi martovski sneg mogao ostaviti ogromne posledice. Iako su sela raštrkana po planinskim obroncima, ipak teritorije novovaroške i pribojske opštine mahom su pogodne za voće, naručito šljive.
Razgovarali smo sa proizvođačima rakije, "šljivovice", iz sela Negbina i Goleša, koji su istakli da ih brine opstanak ovogodišnjeg roda.
- Dobro je to što prilikom ovog zahlađenja, kada je i pao sneg, nije bilo većeg mraza, pa su manje šanse da ugrozi rod. Ipak, sneg na početku vegetacije, nikako nije dobar po voće, ali nadajmo se najboljem - rekao je Momčilo Ćirović, iz sela Negbina, nedaleko od Nove Varoši. On je dodao, na imanju ima veliki broj stabala šljive i jabuke, čiji rod svake godine pretače u rakiju, ali proteklih godina neretko su vremenski uslovi uticali da rod bude lošiji.
Slično je i u opštini Priboj, razgovarali smo sa domaćinom Sredom Spasojević iz Goleša, smeštenim među brdima nadomak Lima, jednom od plodnijih pribojskih sela, u kome meštani gaje malinu i kupinu, a našem sagovorniku veći deo imanja je pod zasadom šljiva.
- Nas sneg ne iznenađuje ni u maju, ali znajući kako je prošla ova zima, ni sada padavine nismo očekivali. Mnogo rada i truda ulažem u obradu zasada šljiva, pa kada mi ih sneg na pragu proleća uništi, bude mi baš teško. Često dolazi do toga, a kako će biti posle ovog snega - pita se Sredo.
Snežni pokrivač se u mnogim selima otopio za manje od 24 sata, a kako kažu voćari, ukoliko još jednom do Đurđevdana prekrije behar i pupoljke, šljiva neće biti ni za dzem, a kamoli za rakiju.
(Telegraf.rs)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.