• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovom delu Srbije u petak pao sneg, formirao pokrivač: Poljoprivrednici u strahu od posledica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre dva dana, za svega dva sata, u novovaroškom i pribojskom kraju snežne padavine formirale su pokrivač visine od 10 do 15 centimetara, meštani mu se nisu nadali, ali kažu, brzo se i otopio

  • 0
Srbija sneg  Momčilo Ćirović, iz sela Negbina, nedaleko od Nove Varoši Foto: Borivoje Ilić

Sneg, koji je nakon dva meseca opet vejao u Srbiji, veoma je brzo formirao pokrivač, ali se brzo i otopio. Pao je na behar i pupoljke, pa je najviše zabrinuo voćare.

Pre dva dana, za svega dva sata, u novovaroškom i pribojskom kraju snežne padavine formirale su pokrivač visine od 10 do 15 centimetara, meštani mu se nisu nadali, ali kažu, brzo se i otopio.

Prolećne temperature u februaru i martu, neuobičajene za ovo doba godine, izmamile su prve pupoljke na voću, po koje bi martovski sneg mogao ostaviti ogromne posledice. Iako su sela raštrkana po planinskim obroncima, ipak teritorije novovaroške i pribojske opštine mahom su pogodne za voće, naručito šljive.

Razgovarali smo sa proizvođačima rakije, "šljivovice", iz sela Negbina i Goleša, koji su istakli da ih brine opstanak ovogodišnjeg roda.

- Dobro je to što prilikom ovog zahlađenja, kada je i pao sneg, nije bilo većeg mraza, pa su manje šanse da ugrozi rod. Ipak, sneg na početku vegetacije, nikako nije dobar po voće, ali nadajmo se najboljem - rekao je Momčilo Ćirović, iz sela Negbina, nedaleko od Nove Varoši. On je dodao, na imanju ima veliki broj stabala šljive i jabuke, čiji rod svake godine pretače u rakiju, ali proteklih godina neretko su vremenski uslovi uticali da rod bude lošiji.

Slično je i u opštini Priboj, razgovarali smo sa domaćinom Sredom Spasojević iz Goleša, smeštenim među brdima nadomak Lima, jednom od plodnijih pribojskih sela, u kome meštani gaje malinu i kupinu, a našem sagovorniku veći deo imanja je pod zasadom šljiva.

- Nas sneg ne iznenađuje ni u maju, ali znajući kako je prošla ova zima, ni sada padavine nismo očekivali. Mnogo rada i truda ulažem u obradu zasada šljiva, pa kada mi ih sneg na pragu proleća uništi, bude mi baš teško. Često dolazi do toga, a kako će biti posle ovog snega - pita se Sredo.

Snežni pokrivač se u mnogim selima otopio za manje od 24 sata, a kako kažu voćari, ukoliko još jednom do Đurđevdana prekrije behar i pupoljke, šljiva neće biti ni za dzem, a kamoli za rakiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>