• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanski poljoprivrednici traže osnovni univerzalni dohodak od vlade

A. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle izlaska iz EU proizvođači hrane u Velikoj Britaniji ostali bez novca, postali preopterećeni i ugroženi nedostatkom pravih rešenja

  • 0
poljoprivrednici, velika britanija Foto: Tanjug/Jordan Pettitt/PA via AP

Poljoprivrednici u Velikoj Britaniji traže od vlade u Londonu da im odobri univerzalni osnovni dohodak, tvrdeći da je šema subvencionisanja poljoprivrede nakon Bregzita ostavila mnoge na selu - bez para.

Odlaganja u sprovođenju održivih poljoprivrednih programa koje su uspostavljene nakon što je Velika Britanija napustila Evropsku uniju, kako bi zamenila zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP - common agricultural policy), znače da su u Engleskoj mnogi poljoprivrednici (p)ostali siromašniji.

Škotska i Vels imaju različite poljoprivredne programe, a Severna Irska još nije uspostavila svoj novi program, zato što lokalni parlament - Stormont - nije zasedao dve godine. U Velsu su održani protesti zbog planova da se od farmera zatraži da odvoje 20% svojih farmi za prirodu i sadnju drveća.

Vladine projekcije i nezavisna analiza pokazale su da novi programi finansiranja neće pokriti jaz koji nastao nakon odlaska iz EU, navodi u svom tekstu Guardian.

Sada je najmanje 100 poljoprivrednika potpisalo peticiju koju je pokrenulo udruženje BI4Farmers, kako bi zatražili univerzalni osnovni dohodak za sve poljoprivrednike u Velikoj Britaniji.

Učesnici kampanje tvrde da su poljoprivrednici širom Velike Britanije "u osnovi držani na površini" uz pomoć EU subvencija i da sada rizikuju da bankrotiraju.

Analiza grupe za organsku poljoprivredu Riverford otkrila je da je polovina ispitanih poljoprivrednika rekla da bi mogli propasti zbog trgovinskih sporazuma nakon Bregzita, neizvesnosti oko plaćanja za poljoprivredu i rastućih troškova.

"Britanski poljoprivrednici su preopterećeni i nedovoljno plaćeni, ali proces Bregzita pruža idealnu priliku da se to promeni. Osnovni dohodak za poljoprivrednike garantovao bi adekvatan prihod, poboljšao pristup slobodnim danima i razumne radne sate i učinio ulazak u karijeru u poljoprivredi pristupačnijim za nove učesnike", rekao je Jo Poulton, koordinator BI4Farmersa.

Grupa za održivu poljoprivredu takođe podržava ideju o univerzalni osnovni dohodak za poljoprivrednike kako bi im omogućili da eksperimentišu sa poljoprivrednim metodama prijateljskim prema prirodi, kao što su korišćenje manje pesticida bez žrtvovanja svog prihoda.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>