• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mađarska planira nova ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar poljoprivrede je danas rekao da se vlada odlučila za plan u pet tačaka za pomoć mađarskim poljoprivrednicima

  • 0
Budimpešta, Mađarska Foto: Shutterstock/Yasonya

Mađarska vlada će postaviti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je u danas ministar poljoprivrede te zemlje, što je potez osmišljen da zaštiti mađarske poljoprivrednike od fluktuacija na tržištu uzrokovanih jeftinijim ukrajinskim uvozom.

Ministar poljoprivrede Ištvan Nađ rekao je na konferenciji za novinare da je odluka Evropske unije iz 2022. da dozvoli bescarinski uvoz iz Ukrajine, koja je imala za cilj da pomogne njenoj ekonomiji da opstane nakon ruske invazije, dovela do ozbiljne prekomerne ponude i značajno niskih cena u evropskom tržištu poljoprivredih proizvoda.

On je okrivio EU i njenu izvršnu komisiju što nisu zaštitili evropske poljoprivrednike koji nisu mogli da se takmiče sa jeftinijim uvozom, i rekao da će Mađarska doneti dodatne mere  zaštite u svojoj nacionalnoj nadležnosti, prenosi AP.

- Brisel i Evropska komisija su izdali mađarske farmere i umesto toga podržavaju ukrajinske oligarhe - rekao je Nađ.

Mađarska je imala teške odnose sa susednom Ukrajinom i jedna je od zemalja EU koje su pružile najmanju podršku Kijevu tokom rata sa Rusijom.

Ubrzo nakon početka konflikta u februaru 2022., Mađarska je izjavila da neće obezbediti oružje Kijevu niti dozvoliti njegovo prebacivanje preko svoje istočne granice. Takođe se zalagala protiv sankcija Moskvi i zapretila da će onemogućiti finansijsku pomoć EU njenom ratom razorenom susedu.

Nađ ​​je danas rekao da se vlada odlučila za plan u pet tačaka za pomoć mađarskim poljoprivrednicima, uključujući zahtev da prodavci i logističke kompanije izveštavaju mađarsku vladu o ograničenim proizvodima koji se uvoze preko Ukrajine, bez obzira na zemlju porekla tih proizvoda.

Nađ ​​je dodao da će prerađeni proizvodi od ukrajinskog žita takođe biti predmet ograničenja.

Mađarska je prošle godine uvela zabranu uvoza 24 ukrajinska poljoprivredna proizvoda, ali je rekla da će dozvoliti njihov transfer preko svoje teritorije. Zabrana se odnosila na žitarice, uljarice, brašno, jestivo ulje i nekoliko proizvoda od mesa. Vlada je prošlog meseca skinula ukrajinski prirodni med sa liste.

U martu je EU postigla dogovor o obnovi privremene suspenzije uvoznih dažbina i kvota na ukrajinski poljoprivredni izvoz u blok. Ali sporazum dolazi sa pojačanom zaštitnom garniturom koja će primorati Evropsku komisiju da ponovo uvede carinske kvote ako uvoz raznih osnovnih namirnica premaši prosečne količine uvezene 2022. i 2023. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>