• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Formiran fond "Destilati za destilerije": Evo šta donosi za proizvođače rakije

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovim projektom izražava se želja da se sistemski pristupi kooperaciji proizvođača voćnih destilata

  • 0
rakija, šljivovica Foto: Shutterstock/Dejan82

U Svečanom salonu Gradske uprave Kragujevac potpisan je Ugovor o formiranju Fonda za realizaciju aktivnosti u okviru inicijative "Destilati za destilerije". Inicijativa predstavlja nastavak aktivnosti na podršci proizvođačima voćnih rakija, a pokrenuta je od strane Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, grada Kragujevca, Regionalne asocijacije proizvođača rakije "Šumadijska rakija" i Centra za strna žita i razvoj sela.

Ugovor su potpisali Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu, Zorica Jestrović, direktorka Centra za strna žita i razvoj sela, Goran Mijailović, član Upravnog odbora Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“, Bojan Radović, predsednik Opštine Aranđelovac i Branko Radosavljević, predsednik Opštine Rača.

- Grad Kragujevac godinama pomaže malim proizvođačima rakije. Nakon godina ulaganja, neki su porasli i postali ozbiljne destilerije. Ovo je način da u destilerije u koje smo već uložili, nabave sirovinu i dobiju konsultantske usluge od stručnjaka. Tehnologija napreduje, a mi želimo da imamo što kvalitetniju rakiju koja će ući u legalni promet, što bi bio i još jedan od načina da doprinesemo budžetu Republike Srbije -rekao je Damjan Srejić, savetnik gradonačelnika za poljoprivredu

Jedan od ključnih problema u proizvodnji rakije je nelegalna proizvodnja, a to je rezervoar koji može da bude iskorišćen na potpuno drugačiji način.

- Ovim projektom želimo da sistemski pristupimo kooperaciji proizvođača voćnih destilata što je potpuno nova stvar za čitavu Srbiju. Regionalna asocijacija proizvođača rakije će, shodno potrebama, imati zahteve na godišnjem nivou, a konsultanti tehnolozi će obilaziti kućne proizvođače kako bi definisali šta je potrebno da bi se ti zahtevi ispunili. Nakon toga se odobravaju sredstva za kupovinu potrebne opreme, a Asocijacija sa kućnim proizvođačima potpisuje višegodišnji ugovor kojim se garantuje cena otkupa destilata. Naše destilerije će tako imati stabilan priliv destilata odgovarajućeg kvaliteta, a kućni proizvođači osiguran plasman tih destilata. Na taj način se povećava ukupna količina rakije s kojom naša teritorija može da nastupi ne samo na tržištu Srbije, već i šire - kazao je Nenad Popović i izrazio nadu da će ovakav primer biti uspešan i sledeće godine privući još lokalnih samouprava kako iz Šumadije, tako i Pomoravlja.

Kao i mnoge opštine Šumadije, i Aranđelovac je poznat po ovom šumadijskom brendu, a puno je proizvođača kojima je potrebna pomoć.

- Dosta žitelja podiže nove zasade, ali pored velikog prinosa, najvažnije je da radimo i na kvalitetu destilata - naglasio je predsednik Opštine, Bojan Radović, dodavši da će proizvođači sada imati priliku da od kvalitetnih tehnologa dobiju dovoljno saznanja u vezi pravljenja destilata, kao i potrebnu opremu za što kvalitetniji proizvod.

Rača ima dugu tradiciju proizvodnje žestokih alkoholnih pića i izuzetne kapacitete proizvodnje destilata u gazdinstvima, ali neiskorišćene, prenose Kragujevačke nedeljne novine.

- Ono što nedostaje su napredna znanja, tehnologija i finansije i ovim projektom će upravo to biti nadomešćeno - istakao je predsednik Opštine, Branko Radosavljević.

U Srbiji ima oko 1.100 destilerija i veliki je broj registrovanih. Regionalna asocijacija proizvođača rakije "Šumadijska rakija" je najbrojnija i stalno joj se pridružuju novi članovi, rekao je Goran Mijailović, predstavnik Asocijacije.

Potpisivanje ovog ugovora značajno je i za potrošače, i proizvođače, jer se zajedno sa dobavljačima, postiže kontrola kvaliteta u skladu sa zakonima koji regulišu ovu oblast.

(Telegraf Biznis)

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>