• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći svetski proizvođač maslinovog ulja poručuje da se sektor suočava sa neviđenom krizom do sad

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Španija čini više od 40% svetske proizvodnje maslinovog ulja, što je čini globalnom referencom za cene

  • 0
Maslinovo ulje, Olive oil Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock

Španski Deoleo, najveći svetski proizvođač maslinovog ulja, kaže da industrija treba da prođe „duboku transformaciju“ dok se bori sa jednim od najizazovnijih trenutaka u svojoj istoriji.

Savršena oluja klimatskih promena, rastućih cena, visokih kamata i snažne inflacije uzela je danak u celom lancu vrednosti maslinovog ulja poslednjih meseci.

Dve uzastopne godine velikih vrućina u Španiji su ograničile berbe maslina, što je kulminiralo neviđenim rastom cena koji je zaprepastio potrošače i veterane industrije.

Španija čini više od 40% svetske proizvodnje maslinovog ulja, što je čini globalnom referencom za cene.

- Suočavamo se sa jednim od najtežih trenutaka u istoriji sektora - rekao je Migel Anhel Guzman, direktor prodaje u kompaniji Deoleo, za CNBC putem e-pošte.

Cene ekstra devičanskog maslinovog ulja u španskoj Andaluziji dostigle su rekordnih 9,2 evra ili 9,84 dolara po kilogramu u januaru. Trgovalo se oko 7,8 evra od 19. aprila, prema Mintec-ovom referentnom indeksu, što je pad sa oko 8 evra krajem marta.

Cene su se delom ohladile zbog povećanja procena proizvodnje i blagotvornih kiša u martu i aprilu.

Odakle nabavljamo maslinovo ulje?

Većina svetske ponude maslinovog ulja dolazi sa Mediterana, a zemlje južne Evrope kao što su Španija, Italija i Grčka su među vodećim svetskim proizvođačima ove dragocene robe.

Analitičari uljarica upozorili su da su stabla masline „prekomerno“ ranjiva na klimatsku krizu. Iako se obično mogu nositi sa visokim temperaturama i prilično su tolerantni na sušu, nedavni uslovi su bili previše.

Deoleo je rekao da su suše i visoke temperature tokom kritičnih faza razvoja maslinovog voća u poslednjih nekoliko godina dovele do ozbiljnih nestašica u španskim berbama — a širi sektor maslinovog ulja je „po prirodi industrija na koju utiče visoka volatilnost cena po poreklu“.

Kompanija je saopštila da cene pri poreklu predstavljaju do 80 odsto njenih ukupnih troškova, dodajući da je to „situacija koju moramo da rešimo, posebno u kontekstu kao što je sadašnji“.

Upitan šta se može učiniti da se masline bolje zaštite od klimatskih ekstremnih vremenskih uslova, Guzman iz Deolea je rekao:

- Sektor mora da preuzme uzde i svi akteri koji su deo njega moraju da se transformišu ako želimo da smanjimo volatilnost cena i povećamo predvidljivost.

- Ovo će biti ključno za sprečavanje spoljnih faktora, sa većim ili manjim uticajem na ponudu i potražnju, da imaju tako odlučujući uticaj na cenu proizvoda i, posledično, na radnje koje su kompanije prinuđene da preduzmu kao  i o budućnosti kategorije.

(Telegrad Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>