• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nezadovoljstvo se nastavlja: Poljski farmeri počeli štrajk glađu zbog Zelenog dogovora EU

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Štrajkujemo pre svega protiv politike Evropske unije... i počinjemo naš štrajk glađu"

  • 0
Varšava, Poljska Foto: Pixabay/adnovak

Više poljskih poljoprivrednika stupilo je u štrajk glađu zbog ekoloških propisa Evropske unije za koje kažu da ih teraju iz posla.

Poljoprivrednici u Poljskoj i u drugim zemljama EU protestuju poslednjih meseci protiv uvoza jeftine hrane iz Ukrajine i ograničenja koja im je nametnula Zeleni dogovor EU za borbu protiv klimatskih promena.

Grupa od 14 farmera okupirala je u četvrtak parlament Poljske, a u ponedeljak su njih petorica koji su tamo ostali najavili da neće uzimati hranu dok im se ne obezbedi sastanak sa premijerom Donaldom Tuskom.

- Štrajkujemo pre svega protiv politike Evropske unije... i počinjemo naš štrajk glađu - rekao je poljoprivredni proizvođač Jaroslav Zareba (37), prenosi Rojters.

Poljoprivrednici su već dobili ustupke od EU u vezi sa Zelenim dogovorom (Green Deal) i od poljske vlade, koja je rekla da će platiti 2,1 milijardu zlota (oko 529 miliona dolara) subvencija da im kompenzuje niske cene žitarica, ali mnogi kažu da to nije dovoljno.

Zamenik ministra poljoprivrede Mihal Kolođejčak rekao je da demonstranti u parlamentu ne predstavljaju većinu farmera, za koje je rekao da su prestali da protestuju zbog mera koje su sprovedene da im se pomogne.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>