• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko su električni traktori daleko od srpskih njiva? Sajam u Novom Sadu predstavio moderne mašine

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu je održiva poljoprivreda

  • 0
AI poljoprivreda Foto: Shutterstock

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu je održiva poljoprivreda, a jedna od niti koja će povezivati izložbe, panel diskusije i radionice za učesnike i izlagače je primena novih, modernih tehnologija.

Posetioci će moći da vide robotizovanu mehanizaciju, električne traktore ali i one koji kao pogonsko gorivo koriste vodonik.

Partner ovogodišnjeg Međunarodnog sajma poljoprivrede je Evropska unija, a Italija je jedna od tri zemlje sa najdužim stažom kada je reč o prisustvu na sajmu, kao i treći po veličini trgovinski partner Srbije.

Direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić je posebno zadovoljan upravo inovacijama koje će dočekati posetioce.

- Veliku pažnju obično privlači mehanizacija, a imaćemo nekoliko traktora koji su tek prikazani na sajmu u Hanoveru i evo već dolaze kod nas. Znanje i inovacije su osnov svega, učimo od Italije, želimo saradnju sa Veronom i Bolonjom, kako bi u kontaktu sa takvim centrima došli do ideja koje su održive i ostvarive, što je upravo u skladu sa ovogodišnjom temom - kaže on.

Direktorka Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Marija Antanasković ranije je najavila da će na sajmu biti predstavljene inovacije poput robota AgAR, koji je nastao u saradnji kompanije FPM Agromehanika i Mašinskog fakulteta u Nišu, kao i traktori na električni i hidrogenski pogon koje "dovodi" IMT zajedno sa svojim vlasnicima, indijskim TAFE.

Antanasković kaže da postoji zainteresovanost domaćih poljoprivrednika za korišćenje savremene mehanizacije, i dodaje da se, primera radi, već koriste kombajni koji prikupljaju podatke o žetvi koji se posle analiziraju kako bi se unapredila proizvodnja.

- Međutim, kada pogledamo strukturu korisnika poljoprivredne mehanizacije u Srbiji, vidimo polarizaciju - sa jedne strane imamo mala gazdinstva i poljoprivrednike koji koriste staru mehanizaciju i nisu u mogućnosti da investiraju da bi nabavili nešto bolje, dok sa druge strane postoje firme i porodična gazdinstva koja koriste savremene mašine, i oni su značajno ušli u primenu savremenih tehnologija - ističe ona.

Dodaje da će se zainteresovanost i spremnost za ulaganje najbolje videti kada budu raspisani pozivi za dodelu sredstava iz IPARD III programa za nabavku mehanizacije i traktora, što se očekuje na jesen.

- Treba imati u vidu da će sposobnost naših poljoprivrednika da iznesu željene investicije zavisiti i od toga kakva bude sezona i kako se budu kretale cene poljoprivrednih proizvoda - naglašava Antanasković.

Priliku da "pojačaju" investicije, ali i finansiranje domaće poljoprivrede, vide i strane finansijske organizacije.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori je prilikom predstavljanja italijanskog učešća na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede podsetio da je prisustvo Italije u Srbiji pojačano i kroz institucije poput SACE, SIMEST i Casa Depositi i Prestiti.

- To su institucije koje dodatno olakšavaju različite vrste investicija i saradnje u Srbiji, Potpisani su i različiti ugovori sa italijanskim bankama prisutnim u Srbiji, koji omogućavaju kreditne linije namenjene, između ostalih, i poljoprivrednicima - objasnio je Gori.

Prema rečima Antonija Ventreske (Antonio Ventresca), direktora beogradskog odeljenja italijanske Agencije za trgovinu (ICE), kada je reč o inovacijama najvažnije je fokusirati se na saradnju u onim oblastima koje srpska poljoprivreda može da primi, prihvati i primeni, prenosi portal Biznis.

- Znamo da mali poljoprivrednici teško kupuju nove mašine, zato želimo da spojimo poljoprivrednike iz Srbije sa proizvođačima mašina iz Italije uz pomoć naših finansijskih instrumenata, kako bi lakše nabavili savremenije mašine - kaže Ventreska.

Njegovo mišljenje je da posebno treba obratiti pažnju na preradu, pakovanje i distribuciju.

- Srbija je, primera radi, na trećem ili četvrtom mestu na svetu prema proizvodnji crvenog voća, posebno malina, ali nema dugoročne vizije kako taj proizvod preraditi i u modernom pakovanju ponuditi međunarodnom tržištu - upozorio je Ventreska.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>