• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska unija uvodi nove carine na uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

- Cilj novih carina je da se u praksi zaustavi uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije - istakao je belgijski ministar finansija

  • 0
Rusija Evropska unija, zastave Evropske unije i Rusije šahovske figure, ruska i Eu zastava zastave rat u Ukrajini Foto-ilustracija: Shutterstock

Savet Evropske unije je danas usvojio uredbu čiji je cilj uvođenje novih carina na uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije.

- Cilj novih carina je da se u praksi zaustavi uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije - istakao je belgijski ministar finansija Vinsent van Petegem.

On je dodao da će ove mere sprečiti destabilizaciju tržišta žitarica Evropske unije, zaustaviti ruski izvoz "nelegalno prisvojenog žita proizvedenog na teritoriji Ukrajine" i sprečiti Moskvu da koriste prihode od izvoza ovih proizvoda za dalje finansiranje rata.

- Ovo je još jedan način na koji EU pokazuje stalnu podršku Ukrajini - naglasio je belgijski ministar.

Uredbom se povećavaju uvozne carine za žitarice, seme uljarica i prerađevine, kao za sušeni grašak i pelete od šećerne repe iz Rusije i Belorusije.

Nove mere koje će stupiti na snagu 1. jula neće uticati na tranzit navedene robe kroz EU iz pomenute dve zemlje, ističe se na veb stranici Saveta Evropske unije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>