• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkupna cena maline danas u podne, malinari za Telegraf: Sve niže od 350 dinara nije vredno proizvodnje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sastanak se održava u podne u Vladi Srbije

  • 4
Maline novac dinari Foto-kolaž: Pixabay, Shutterstock

Sastanak malinara, hladnjačara i ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića zakazan je za podne u Vladi Srbije. Podsetimo, prvi sastanak održan je u ponedeljak, koji je prema rečima malinara i ministra prošao u dobrom tonu ali razgovora o otkupnoj ceni maline nije bilo. To pitanje je ostalo da bude dogovoreno danas. Ekipa Telegraf Biznisa kontaktirala je predsednika Asocijacije proizvođača malina Dobrivoja Radovića i predsednika udruženja malinara "Vilamet" iz Arilja Miletu Pilčevića, te smo ih upitali šta se i da li se nešto promenilo u prethodnih par dana.

Kako nam je potvrđeno za Telegraf, od 350 do 400 dinara za akontnu otkupnu cenu maline ne odustaju.

- Stojimo da ne može ispod 400 dinara sa tendencijom rasta naspram ponude i potražnje - poručuje Radović za Telegraf Biznis.

Na pitanje da li bi pristali na nešto nižu cenu od 350 dinara, Mileta Pilčević pojašnjava da svaka niža cena nije vredna proizvodnje.

- 350 dinara je kako mi zovemo socijalna cena, danas 300 dinara je ono što je prošle godine bilo 200 dinara. Inflacija je, koliki je skok cena goriva, radne snage... Pokušavamo da održimo proizvodnju, ne frljamo se sa cenama. Hoćemo sigurnu cenu i iduće godine - poručio je Pilčević za Telegraf Biznis.

Vremenske nepogode dodatno oštetile rod

Razgovor o otkupnoj ceni odložen je za danas, nakon Sajma u Amsterdamu, kako bi se videlo kakva je potražnja inostranog tržišta za srpskom malinom, priča Radović.

Zbog vremenskih neprilika, u međuvremenu, rod maline opao je za još 10 do 12 odsto.

- Imamo svaki dan pad zbog vremenskih neprilika, u Srbiji i Evropi, svuda je manje od mesta do mesta - priča Radović i ističe da je sada već rod manji za 50 do 70 odsto.

- Juče je bilo nevreme u Šapcu i Ivanjici, što ne odgovara samoj malini. Nije to samo cena maline, produžavamo životni vek jer niska cena i elementarne nepogode utiču na pad proizvodnje - zaključuje Radović.

Kako smo saznali od jednog hladnjačara u ponedeljak, u Mačvi se za početak sezone nudi 250 dinara što našim sagovornicima nikako ne odgovara.

(Telegraf Biznis)

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ariljac

    31. maj 2024 | 15:49

    Monetarno devizna poltika negativno utice na izvonu privredu pa i na prozvodnju i prodaju maline Precenjen dinar jednog dana obice nam se o glavu.

  • GP

    3. jun 2024 | 22:23

    Nemojte proizvoditi! Ne proizvodite ih vi zbog nas vec zbog vas.

  • Lucky

    3. jun 2024 | 00:39

    Malinari i ostali veci proizvodjaci poloprivrednih proizvoda, nije mi vas zao ni malo!!! Samo kukate a svi do jednog ste uz vlast uvek bili! Toliko ste nesposobno nedokazano glupi da to ne moze ni da se opise.Kukate na berace,dnevnicare,mnogo vam a oni blago receno naj.bavaju kod vas.Da se udru,ite pa sami danapravite hladnjace i preradu,da sami plasirate ali,ne .Jednostavno vi jedni drugima ne verujete! Da se bavim tim poslovima kao pojedini od vaskoju imaju po dva hektraa pod malinom,nasao bi bar jos dvojicu takvih i napravio vladnjacu!Napravite zadruge ,sami sve radite i uzivajte. Zbog regresirane nafte ste se prodali!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>