• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslednji par volova na Staroj planini započeo oranje: Cvetković za Telegraf o prizoru koji odlazi u zaborav

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

I danas oru volovima, kao što se radilo vekovima unazad

  • 0
Oranje volovima na Staroj planini Foto: Privatna arhiva/Srđan Cvetković

U idiličnom staroplaninskom selu Topli Do, ovih dana zabeležen je verovatno jedan od poslednjih parova volova koji se koriste i danas za oranje na ovom području. Ovo je inače poslednji par volova u ovom selu, koje je nekada bilo čuveno po tome da je imalo na desetina hiljada grla ovaca, goveda, koza, a verovatno je ovo poslednji par volova i na Staroj planini.

Poznati srpski istoričar dr Srđan Cvetković, koji je inače poreklom iz ovog sela, lično se oprobao u oranju i kako je kazao za Telegraf, oranje na način kako se to radio vekovima unazad na ovim prostorima nimalo nije naivno.

- Zemljište koje smo orali bilo je već obrađivano ranije, ali je generalno vrlo zahtevno, morate držati brazdu pravo kako bi se zemljište ravnomerno oralo, odnosno da ne bi ostalo nepooranih površina, što nikako nije naivno. Ovo je inače poslednji par volova u selu, a možda i na celoj Staroj planini. U selu inače ima krava, ali volova koji se koriste za oranje, osim ovog para, više nažalost nema - kaže dr Cvetković.

Selo Topli Do poznato je inače i kao carstvo vodopada, jer u radijusu od petnaestak kilometara od sela nalazi se na desetine prelepih vodopada, bisera prirode koji privlače ogroman broj turista u ove krajeve.

Ovo selo nalazi se na četrdesetak kilometara od civilizacije i situirano je podno Midžora, najvišeg vrha

(Telegraf Biznis/A.Ć.)

Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>