• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postignut dogovor sa malinarima u četiri tačke: Predloženo formiranje Međuresorne radne grupe

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Načelno je dogovoreno da se ostane pri onome što je usaglašeno na sastanku održanom 31. maja

  • 1
maline Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović postigao je na današnjem sastanku načelni dogovor sa predstavnicima udruženja malinara i hladnjačara i to u vezi sa otkupnom cenom, formiranjem Međuresorne radne grupe za jagodičasto i bobičasto voće, pojačanom kontrolom izvoza maline i rekonfiguracijom podsticaja iz državnog budžeta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, načelno je dogovoreno da se ostane pri onome što je usaglašeno na sastanku održanom 31. maja, odnosno da početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od postignute izvozne cene, u korist proizvođača.

Učesnici sastanka su se saglasili i da se Vladi Srbije predloži formiranje Međuresorne radne grupe za jagodičasto i bobičasto voće, u čiji bi rad bili uključeni svi relevantni akteri, što podrazumeva i predstavnike države i proizvođače i otkupljivače maline.

Takođe, načelno je dogovoreno da se pojača kontrola izvoza maline radi praćenja konačne izvozne cene, kao i da se podrže napori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva finansija i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Srbije u vezi sa rekonfiguracijom podsticaja iz budžeta Srbije, te da se u potpunosti i ozbiljno sagleda agrarni budžet države.

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja Milutin Živković ispred Saveza "Srpska malina" Nova Varoš, Dobrivoje Petrović iz Udruženja "Miker" Užice, Zoran Milićević ispred Udruženja "Spas" Kraljevo, zatim Mile Radojičić, Mileta Pilčević i Lazar Todorović ispred Udruženja malinara "Vilamet" Arilje, Živan Marković iz preduzeća "Žileks - trgovina" Valjevo, Dragan Tomić ispred Udruženja malih i srednjih hladnjačara "Breza" Vladičin Han, Aleksandar Cojić iz preduzeća "Coja promet" i Boban Mikić ispred preduzeća "Aleksinac".

U razgovoru je učestvovao i predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Srbije Marijan Rističević.

- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čvrsto je opredeljeno da, u saradnji sa proizvođačima i otkupljivačima maline, drugim državnim organima, kao i naučnim institucijama u oblasti voćarstva, pristupi izradi dugoročne strategije o malinarstvu, sa ciljem da pruži podršku kako malinarima, tako i hladnjačarima, da udruženim i zajedničkim naporima ostvare uspeh na vrlo zahtevnom i izazovnom evropskom i svetskom tržištu maline - navodi se u saopštenju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Kako i zašto se orezuju maline i kupine?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pero Postar

    13. jun 2024 | 19:38

    Sramota sta ova vlast radi sa seljacima.Svake godine borba oko cene maline i poljoprivrednih proizvoda.Beogradski lopovi bi bez motike da zgrcu milione sa ledja seljaka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>