• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Milan iz Bogatića kiseli krastavce bez utroška struje: Mehurići kipte na 36 stepeni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna tegla ukusnih kiselih krastavaca potraje tek jedan dan pošto Milan poslužuje brojne prijatelje

  • 1

Temperature su ovih dana veoma visoke, pa se dovitljivi penzioner Milan Radovanović iz Bogatića dosetio da na suncu, u svom šljiviku, kiseli krastavce iz svoje bašte i bez utroška struje dobije ukusnu salatu.

- Nije ovo ništa specijalno i novo. Ja pamtim kada su domaćice kiselile krastavce na ovaj način. Pošto je sunce upeklo krastavci se kisele mnogo brže. Ovu teglu sam napunio juče, a već sutra će moći da se poslužuju - kaže Milan.

Danas je najvreliji dan, temperatura je na 36 podeoku, pa tegla, koja je direktno na suncu, samo što nije proključala. Mehurići kipte kao prilikom prave pasterizacije.

- Ovo je zahvaljujući visokoj temperaturi prirodna pasterizacija - u šali priča Milan i posve ozbiljno dodaje da je ova, na stari način pripremljena salata, veoma ukusna i zdrava pošto krastavci nisu prskani herbicidima, a kisele se samo u vodi i sirćetu, sa malo soli.

Jedna tegla ukusnih kiselih krastavaca potraje tek jedan dan pošto Milan poslužuje brojne prijatelje koji dolaze u šljivik na partiju domina u hladovini. A onda se stavlja nova tura.

U voćnjaku i bašti Milan svakodnevno ima dosta posla. Od kuće stiže pre izlaska sunca, a kada sve poslove završi osveži se u buretu u kojem se voda na suncu zagrejala tokom dana. I tada, kao celog dana, od njega se ne razdvaja ljubimica Lusi koja je čuvar šljivika i bašte.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    22. jun 2024 | 06:31

    Bog blagoslovio da sve uvek bude kako treba. Pohvale za rad i pozdrav za Lusi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>