• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sezona završena na početku berbe: Zaprepašćujući prizori u malinjacima u selu kod Prijepolja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od siline udara ledenica grada, rod maline se sručio svuda po zemlji

  • 1

Gradonosni oblaci, koji se se juče sručili u dolinu Lima, najviše štete naneli su zasadima maline, koja je ovih dana u punom jeku berbe. Razgovarali smo sa meštanima sela Skokuće.

Jako olujno nevreme, koje je juče u popodnevnim satima pogodilo jugozapad Srbije, za sobom je ostavilo ogromne posledice, a po svemu sudeći, najveću štetu pretepeli su poljoprivrednici.

Kako su nam ispričali meštani sela u okolini Prijepolja, od letine gotovo da nije ostalo ništa, a od siline udara ledenica grada, rod maline se sručio svuda po zemlji između redova.

- Em cena mala, em rod loš, a sad ih i grad dokusuri do kraja. Uzalud je naš trud i rad koji smo ulagali celo proleće - jadaju nam se meštani.

U domaćinstvu Njegoša Stojadinovića, poznatom poljoprivredniku u ovom kraju, scene u malinjaku su zaprepašćujuće, veći deo roda opao je na zemlju, a na granama je ostala tek po koja.

- Nedavno smo krenuli sa berbom, nadali smo se uprkos lošoj ceni, dobrom rodu, ali nam je nevreme i to obralo. Očekujemo komisiju za procenu štete kroz dva, tri dana, pa se nadamo nadoknadi. Siguran sam da je šteta više od 80 posto - rekao nam je Stojadinović.

U nevremenu su najviše "stradala" sela Skokuće i Zalug, a samo u Skokuću ima oko 150 domaćinstava koja se bave uzgajanjem crvenog zlata, pa je jučerašnja oluja zadala glavobolju svim poljoprivrednicima ovog kraja.

Video: Jovan otkrio nam je tajnu uspeha: Pavlovići prave jednu od najboljih zanatskih slanina u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bg

    24. jun 2024 | 14:48

    " pa se nadamo nadoknadi" jel to treba gradjani iz svog dzepa preko budzeta da izdvoje novac za privatan biznis ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>