• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene u jelecima rade, mladi u šortsevima kukaju da je toplo: Najbolji radnik u srpskoj njivi ima 83 godine

E. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mladi rad u voćnjacima i povrtnjacima zamenili za strane firme

  • 0
Na poljima u okolini Sombora jesenje duboko oranje njiva Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Poljoprivrednici u Bačkoj muku muče da obezbede dovoljan broj sezonskih radnika, jer je poslednjih godina znatno opalo interesovanje nezaposlenih za rad na njivama, kao i u voćnjacima, povrtnjacima i hladnjačama javlja Dnevnik.

Satnica se, zavisno od vrste radova, kreće od 350 do 400 dinara, što za mnoge ljude nije dovoljno, dok se prodavci pravdaju da ne mogu da plate više, zbog visoke cene repromaterijala i niskih otkupnih cena svojih proizvoda.

Na poljoprivrednom dobru u Magliću kod Bačkog Petrovca na samom početku metličenja semenskog kukuruza skočila je sa 400 na 450 dinara.

- Prvog dana smo radili za 400 dinara, ali je već sutradan ove sedmice preduzeće odlučilo da plati 50 dinara više, jer je to posao koji ne može da čeka - objasnila je predradnica Tatjana Štrangar iz Ruskog Krstura, koja je za metličenje uspela da oformi brigadu od 87 sezonaca, pretežno iz Kule i Bačkog Gračaca.

Posebno je teško, navode grupovođe, privoleti mlade da rade kao nadničari, a jedino je kidanje metlica sa stabljika kukuruza ono što ih u nešto većem broju dovodi na njive.

- Inače, većinu sezonskih radnika čine žene u svojim šezdesetim godinama, a najstariji i jedan od najboljih radnika u mojoj grupi je čovek od 83 godine iz Sivca - kaže grupovođa Miodrag Bošković iz tog sela, čija ekipa broji oko 50 sezonaca, a nekad ih je okupljao duplo više.

I Tatjana Štrangar ima "udarnicu" od 83 godine, koja je iz Bačkog Gračaca i primer je za ugled mnogo mlađim nadničarima.

- Žene, od kojih su neke sa mnom i 20 godina, rade na tropskim vrućinama u jelecima (prslucima) i ne žale se, a mladi u šortsevima kukaju kako im je toplo - kaže Tatjana.

I ona i Bošković ističu da sezonskog posla ima tokom cele godine i da su sezonci preko omladinskih zadruga osigurani.

- Iako mesečno, kao nadničari, mogu da zarade više, a zarada im se, za osam sati rada, isplaćuje svaki dan, oni ipak radije odlaze u strane fabrike u Odžacima, Somboru, Kuli, Bačkoj Topoli, Vrbasu i Novom Sadu, jer im posao tamo pruža veću sigurnost - kaže Bošković.

(Telegraf Biznis)

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>