• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U voćnjaku Dragana iz sela Zagorica ne može da nema: Kome fali novca, može besplatno da nabere jagode

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tvrdim da ovo svako radno sposoban ko ima vremena i nije lenčuga može raditi, zarada je odlična, ulaganja minimalna, prostora ne zahteva previše, priča Jovanović o svom rodu

  • 0

Ko nema novca, može da nabere manju količinu jagoda besplatno, i to u voćnjaku Dragana Jovanovića iz sela Zagorica kod Topole. Ova poštenjačina jagode gaji na potpuno organski način, bez velikih ulaganja pa je sa zaradom od berbe sočnih plodova veoma zadovoljan.

- Ove godine smo imali oko 5.000 živića, u plastenicima 2.000 i ostalo na otvorenom, to je otprilike oko 10 ari površine taman toliko možemo sami da obradimo bez angažovanja drugih radnika, ukoliko bi imali više, morali bi da angažujemo radnike i samim tim ne bi bilo računice. Bankovi na kojima su zasađene jagode su formirani od oko 30 odsto usitnjene zemlje i 70 odsto dobro pregorelog stajnjaka (humusa), stajnjak je i ključan za uzgoj jer se bankovi zagrevaju od ovog đubriva, ima hranljivih elemenata", kaže Jovanović i dodaje da jedino što se dodaje je velika količina vode kroz sistem kap po kap, dakle od momenta sadnje pa sve do kraja vegetacije biljke se ne tretiraju apsolutno ni jednim jedinim preparatom.

Kilogram njegovih jagoda nije značajno skuplji od drugih proizvođača, pa su je tako plasirali za 500 dinara. Na početku berbe cena je bila nešto skuplja, 800 dinara za kilogram a sada je već 200 dinara piše agroklub.

Na imanju gaji samo jednu sortu - kleri, koja je karakteristična po izraženom mirisu plodova.

- Malo je nižeg prinosa ali je ukusnija i mirisnija od drugih. Trebalo bi da svaka kućica da oko 800 grama plodova, realno je da se sa jedne kućice nabere maksimalno 500 grama jagoda i to je sasvim zadovoljavajuće. Tvrdim da ovo svako radno sposoban ko ima vremena i nije lenčuga može raditi, zarada je odlična, ulaganja minimalna, prostora ne zahteva previše - priča domaćin.

Ovaj domaćin s ponosom ističe da jedino kod njega svako može da dođe i da ubere manju količinu jagoda bez obaveze da plati.

- Ko nema dovoljno novca ili mu je potrebna manja količina za jelo, za decu, uvek može da dođe i da ubere bez obaveze da mora da plati. Naravno, to se ne odnosi na one koji će odneti da preprodaju i da zarade, ili koji su loši ljudi, a ko je slabije sa novcem uvek je dobrodošao, deca pogotovo, to su manje količine i uvek ima za sve dovoljno - zaključuje Jovanović.

(Telegraf Biznis)

Video: Gorak ukus naših slatkih jagoda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>