• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo Šumadija još nije videla: Bojan je napravio čudo u srcu Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Milenkovici ovih dana u krugu porodice seku cvetove lavande i pripremaju za proizvodnju, očekujući njeno novo kolo

  • 0
Bojan lavanda Foto: Rina

Fascinantna polja lavande obojena u najlepše nijanse ljubičaste boje simbol su Provanse, međutim jedno takvo polje niče i u srcu zapadne Srbije. U čačanskom selu Milićevci, na imanju Bojana Milenkovića ova biljka specifična za Francusku pusta korenje.

- Mi smo se nalazimo u voćarskom kraju i ovde postoje neke tradicionalne kulture koje se na ovim prostorima gaje, poput krvnog bilja, kukuruza i krompira, međutim lavanda koju smo mi odabrali da gajimo, odnosno egleska "augostofolija vera", njoj pogoduju ovi uslovi. Ova sorta lavande je u punom rodu, i može oko kilogram da donese cveta - priča Bojan za agenciju RINA.

Milenkovici ovih dana u krugu porodice seku cvetove lavande i pripremaju za proizvodnju, očekujući njeno novo kolo.

- Lavanda je spefična i u Srbiji ima svega nekoliko proizvođača, ali sve ih više ima u rasadnicima, tako da je ponuda sve veća, i dosta se ljudi odlučuje da je izgaja - dodaje naš sagovornik.

Na samom početku uzgajanja lavande, Milenkovići su bili blago nepoverljivi, međutim danas veruju u budućnost ove mediteranske biljke u čačanskom kraju.

- Iako važi da je lavanda pogodna za primorske i toplije krajeve, kako stvari stoje stigla je i uspeva kod nas. Nadamo se da ćemo uspeti, iako smo mi podržali inicijativu dece, dobro im dodjemo kao pomoć da se polja lavande obrade - dodaje Slavko Milenović.

Iako lavandama među šljivama nije izvorno stanište, Bojan je primer da se ona može uspešno uzgajati i u selima u srcu Šumadije.

(Telegraf Biznis)

Video: Yugoimport-SDPR predstavio srpsku odbrambenu industriju na prestižnoj izložbi "Eurosatory 2024"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>