• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Za 5 minuta ode sve": Andriji grad veličine oraha uništio rod šljiva, ali ovo može da ga spasi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ima 10 hektara sa mladim zasadima i 6 hektara u rodu. Sve je uništeno

  • 0

Tokom cele godine ulažeš, a onda ti za jedno popodne ode sve za šta si radio. Rečenica, koju smo često mogli da čujemo ovih dana od poljoprivrednika, nakon nepogoda koje su zahvatile našu zemlju. Jedan od njih je i Andrija Jovanović iz sela Riljac kod Trstenika, kom je grad za pet minuta uništio ceo zasad šljiva, jabuke i kupine.

- Radimo celu godinu, od rezidbe, koliko je uloženo samo za prskanje i za pet minuta ode sve - priča poljoprivrednik za Telegraf Biznis.

Kaže da je i ranije bilo vremenskih neprilika, ali ovakvog intenziteta i krupnoće ne pamti. Prošle nedelje, kada je najveća šteta i pričinjena, padao je grad veličine oraha.

- Imamo oko 10 hektara sa mladim zasadima i 6 hektara u rodu, sve je oštećeno. Šteta je totalna - priča.

Urađeno sve što se moglo 

Srećom, na kući i crepu nema oštećenja, a na kolima su vidljiva blaga. Ističe da je sve što je moglo da se uradi, urađeno.

- Ispaljeno je dosta protivgradnih raketa, ali nisu mogle da utiču... - govori ovaj domaćin.

Ipak, ono što mu daje nadu je činjenica da je on, za razliku od mnogih poljoprivrednika u Srbiji, svoje useve osigurao. Sada čeka procenitelja da kaže kolika je šteta.

- Ja lično osiguravam zbog ovakvih pojava, da je padalo manje, niti možeš od osiguranja da dobiješ novac, a izgubiš kvalitet... Retko ko osigurava, ali od ove godine u našim krajevima smo dobili povraćaj novca, od države 70 odsto i 30 odsto od opštine - priča Andrija.

To znači da osiguranje praktično i nisu platili.

- Opština vraća 30 odsto ili do 50.000 dinara, zavisi od premije osiguranja. Ove godine ko nije osigurao, baš bezveze - zaključuje Andrija za Telegraf Biznis.

(Telegraf Biznis)

Video: Vredni radnici preko kolena u vodi otklanjaju posledice nevremena u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>