• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preko dva sata trajao razgovor malinara i Martinovića: Dobre vesti za one koji imaju srpsko crveno zlato

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema nekim pokazateljima rod je podbacio čak za 50 odsto

  • 0
Ministar Martinović se sastao sa malinarima Foto: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bs

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović danas je održao sastanak sa predstavnicima Udruženja peroizvođača maline "Vilamet" kao i sa nekoliko većih otkupljivača crvenog zlata i tom prilikom rekao da je rod maline ove godine podbacio, prema nekim pokazateljima, čak i za 50 odsto i da je realno da dođe do povećanja cene.

Sastanak je trajao dva i po sata.

- Bilo je različitih cena u opticaju, 300, 350 i 400 dinara. Nije realno da ja sad izlazim sa nekim konkretnim ciframa, ali realno je, jer maline jednostavno nema u očekivanim količinama, da dođe do korigovanja cene na više. Koliko će to biti moramo videti imajući u vidu i kretanje cene maline na evropskom tržištu pošto nismo mi jedini koji se bave proizvodnjom ovog voća - rekao je Martinović.

Ministar Martinović se sastao sa malinarima Foto: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bs

Kako kaže, prvobitni dogovor je bio da početna cena bude 250 dinara za kilogram maline, a s obzirom na to da je ovogodišnji prinos prilično loš, ne samo u Srbiji već i u Poljskoj i Ukrajini, realno je da u narednom periodu dođe do povećanja cene maline.

- Razgovarali smo o tome da li postoji mogućnost da se poveća početna otkupna cena maline. Takvi ekonomski indikatori postoje i mi ćemo u toku sledeće sedmice ogranizovati još jedan sastanak u Arilju. Videćemo kakve su cene na evropskom tržištu i onda ćemo ponovo otvoriti tu temu koja je važna, pre svega za proizvođače i da vidimo da li postoji prostor da se ta početna otkupna cena poveća - rekao je ministar Martinović.

On je rekao da više od 50 odsto maline koja se ubere u Srbiji ide u izvoz i da se nalazimo u evropskoj i svetskoj areni u kojoj se to voće prodaje, kao i da je nezahvalno u ovom trenutku govoriti o konkretnoj ceni.

Istakao je da je na današnjim razgovorima napravljen pomak u smislu da je stvoreno više poverenja u odnosima proizvođača, hladnjačara i samog ministarstva.

- Ja sam objasnio velikim hladnjačarima koji u velikim količinama izvoze malinu da malinarstvo za Vladu Srbije nije samo grana privrede. Za nas je to i demografija i bezbednost. Činjenica da se malina proizvodi u zapadnoj Srbiji, da se naslanjamo na Bosnu i Hercegovinu, za nas malinarstvo predstavlja jednu stratešku granu poljoprivrede i nastojanje države da zadrži mlade ljude na selu, u Arilju, Ivanjici, Požegi, da ne idu svi u Beograd i da nam se ne isprazni ovaj deo zemlje - kazao je ministar.

On je ukazao na potrebu da se održavaju sastanci kao što je ovaj kako bi se povratilo poverenje u državu, kao i da između proizvođača i otkupljivača maline mora postojati razumevanje kako proizvodnja maline ne bi zamrla.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Zaprepašćujući prizor u malinjacima u selu kod Prijepolja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>