• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Momirović: Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta obuhvatiće više od 16.000 proizvoda

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar je poručio da je to velika šansa za poljoprivrednike i domaćine iz Srbije

  • 0
Tomislav Momirović Foto: Marko Jovanović

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da će nakon ratifikovanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom, biti ukinute carine za gotovo celu srpsku poljoprivredu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Momirović je rekao da će, nakon dve godine pregovora, Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta obuhvatiti više od 16.000 proizvoda koji će se izvoziti i uvoziti u Srbiji i Egipat.

- Čim Sporazum o slobodnoj trgovini bude ratifikovan biće ukinute carine od 40 odsto na svežu jabuku, kao i carine od 30 odsto na suvu šljivu i 20 odsto na smrznuto bobičasto voće. Carine na proizvode naše prehrambene industrije koje se sada kreću u rasponu od 20 do 60 odsto polako će krenuti da se smanjuju, dok će biti ukinute i carine na mineralnu vodu i bezalkoholno pivo koje su sada između 20 i 30 odsto - naveo je Momirović.

Kako je rekao, ovo je jedna velika šansa za poljoprivrednike i domaćine iz Srbije, ali i ogromna šansa za srpsku industriju keramike, farmaceutsku industriju i mnoge druge industrije.

- Ovako široke koncesije i ovako dobru poziciju za naše proizvode ne bismo dobili da nemamo čvrsto liderstvo, veliki politički autoritet i stabilnu suverenu politiku koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić. Ponosan sam na sve ovo što smo postigli zajedno sa našim prijateljima u Arapskoj Republici Egipat - rekao je Momirović.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Srpske kompanije investiraju u Egipat, ali i obrnuto, egipatske u Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>