• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Željko proizvodi organski sok od aronije, objašnjava zašto je skup i kako ipak sve uspe da proda

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle sedam godina na tržištu Dimitrić nema problema sa sumnjičavim potrošačima

  • 0
aronija, sok od aronije Foto: Shutterstock

Sveže, tek ubrane male crne bobice aronije direktno sa plantaže se odnose na pranje i hladno ceđenje, a posle blage pasterizacije flaše sa sokom se skladište u podrumu.

Ovo je postupak proizvodnje čistog matičnog soka sa sertifikatom organske proizvodnje na gazdinstvu Željka Dimitrića u Maloj Vranjskoj kod Šapca.

- Sok se cedi svakodnevno odmah posle berbe, bez dodatka vode, šećera, konzervansa, aroma ili bilo kakvih drugih dodataka - objašnjava Dimitrić.

Dimitrić je aroniju na jednom hektaru zasadio 2013. godine, a četiri godine kasnije je pribavio sertifikat organske proizvodnje pošto njiva na kojoj je podignuta plantaža 15 godina ranije nije obrađivana niti đubrena veštačkim đubrivima i tretirana pesticidima. Investirao je u opremu za hladno ceđenje i od tada umesto bobica prodaje kvalitetan organski sok.

- Sertifikat garantuje da ste kupili i da ćete piti zdrav sok, što je važno jer ga većina uzima zbog lekovitih svojstava aronije. Međutim, još uvek ima sumnji šta je zaista organsko, a šta se samo reklamira da je organsko. Takvu zabunu na tržištu stvaraju proizvođači koji imaju niže cene, a prodaju navodno organski proizvod - kaže Dimitrić.

Posle sedam godina na tržištu Dimitrić nema problema sa sumnjičavim potrošačima, ali je s obzirom na cenu soka koja je visoka za džep prosečnog kupca primoran da se snalazi da bi ga prodao.

- Flaša od 0,75 litara soka košta 1000 dinara što je za mnoge preskupo. Zbog toga izlazimo u susret kupcima i odobravamo popuste, pa za 4000 dinara mogu da kupe 6 flaša i na poklon dobiju 6 kesica čaja od aronije - rekao je Dimitrić i objasnio da organski proizvodi moraju da budu najmanje tri puta skuplji zbog manjeg roda i velikih troškova angažovanja radne snage.

(Telegraf Biznis)

Video: Bojan Stanić o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>