• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon školovanja glavni grad zamenio njivom:  Tata ga se davno odrekao, ali Karlo se vratio tradiciji

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Karlo je preuzeo gazdinstvo nakon što je završio školu i nastavio sa poljoprivredom, iako živi blizu Zagreba

  • 1
poljoprivreda, agriculture Foto: Shutterstock

Karlo, dvadesetsedmogodišnji poljoprivrednik, obrađuje 120 hektara zemlje, od čega je 20 hektara u ekološkoj poljoprivredi. Na toj zemlji uzgaja kukuruz, soju, ječam, pšenicu, zob i tritikal, a hranu koristi za tov junadi i uzgoj svinja, ovaca i kokoši. Meso prodaje na kućnom pragu.

Iako je njegov otac Dubravko bio protiv Karlove želje da se bavi poljoprivredom, sada zajedno vode porodično gazdinstvo.

Dubravko je nekada obrađivao 400 hektara zemlje i imao veliki broj mašina, ali je 2008. godine sve prodao, ostavljajući samo lopatu i motiku.

Karlo je preuzeo gazdinstvo nakon što je završio školu i nastavio sa poljoprivredom, iako živi blizu Zagreba. Pored obrade sopstvene zemlje, pruža usluge oranja, setve, prskanja i baliranja drugim poljoprivrednicima. Kako kaže, birokratija ga ponekad obeshrabruje, ali i dalje planira ulaganja u modernizaciju.

Sa suprugom i sestrom nema planove da se bave poljoprivredom, ali on vidi budućnost u ovom poslu.

- Onaj entuzijazam koji sam imao 2017. ponekad popušta. Da je sve drukčije posloženo, imalo bi smisla. Znam kukati što nisam poslušao tatu, al' povratka nema - kaže Karlo za Večernji list.

(Telegraf Biznis)

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>