• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkazan Festival duvan čvaraka: Pojavila se afrička kuga svinja u Valjevu

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Manifestacija neće biti održana ove godine

  • 2
Duvan Čvarci Foto: Shutterstock

Turistička organizacija Valjeva objavila je da je ove godine otkazan Festival duvan čvaraka jer je na delu teritorije grada proglašena vanredna situacija zbog pojave Afričke kuge svinja.

"Ova odluka je doneta nakon dostavljanja mišljenja Odeljenja veterinarske inspekcije – Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Veterinarskog specijalističkog instituta „Šabac“, koji su Savetu dostavili stručno mišljenje da je održavanje ove manifestacije u suprotnosti sa naloženim merama i da može dovesti do ponovne eskalacije bolesti u Kolubarskom okrugu", navodi se u saopštenju Saveta stalne gradske manifestacije i nastavlja:

"Deo teritorije Valjeva je proglašen zaraženim i ugroženim područjem, a povodom ustanovljenja Afričke svinjske kuge. Rešenjima o proglašenju zaraženog i ugroženog područja, koja su tim povodom doneta, zabranjuje se održavanje sajmova, izložbi životinja, prodaja hrane životinjskog porekla van poslovnog prostora".

Savet „Festivala duvan čvaraka“ izražava žaljenje zbog neodržavanja ove manifestacije, koja je poznata i van granica Valjeva i svake godine je privlačila veliki broj izlagača i posetilaca, dodaje se.

"Primenom svih preporučenih mera stručnih službi (veterinarskih inspektora, veterinara, naučnih instituta i Grada Valjeva), očekuje se da će se širenje ove bolesti svinja zaustaviti i da ćemo već iduće godine nastaviti sa održavanjem manifestacije", zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    18. septembar 2024 | 14:36

    Ma da brate...nema samo Afrička nego i Azijska, Australijska i svakakva gruga svinjska kuga! Uskoro će neka bolest da se pojavi i kod živine i kod krava! Uništiti srpski stočni fond i naterati Srbe da kupiju genetski modifikovano meso i naravno veštačko meso!!

  • Danijela

    18. septembar 2024 | 23:07

    Srama nemaju te ubice životinja. Odlučili su svinju jednu da ne ostave u životu. Stavično. Za jelo još i razumeti, ali ovaj besmisao je kriminal i užas

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>