• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bukti afrička kuga u selu koji je najveći proizvođač svinjskog mesa u Srbiji, prijavljeno još jedno žarište

Vreme čitanja: oko 2 min.

Procene su da u ovom trenutku na gazdinstvima i farmama u ovom mestu ima oko 110.000 krmača, prasadi i tovljenika

  • 1
Svinje Foto: Shutterstock

Nakon što je u subotu registrovan prvi slučaj afričke kuge svinja u Badovincima, juče je u ovom mestu potvrđeno još jedno žarište zaraze. U jednom gazdinstvu uginuli prasići su, prema rezultatima obavljenih analiza, zaraženi virusom, pa je po nalogu veterinarske inspecije eutanazirano 150 prasadi i jedna krmača.

U Badovincima se oko 600 gazdinstava bavi uzgojem krmača, prasadi i tovom svinja. Najviše je sitnih proizvođača koji poseduju do 100 grla, oko stotinu na svojim farmama ima do 500 i više, a nekoliko velikih farmera u turnusu ima više hiljada tovljenika.

Procene su da u ovom trenutku na gazdinstvima i farmama u ovom mestu ima oko 110.000 krmača, prasadi i tovljenika. Širenje virusa afričke kuge, protiv kojeg ne postoji lek, nego se sva grla u zaraženom domaćinstu i farmi eutanaziraju, bilo bi pogubno za stočarsku proizvodnju.

- Ako bi se virus raširio, to bi bilo ravno katastrofi. Samo u našem selu oko 600 gazdinstava se bavi uzgojem krmača, prasadi i tovom svinja, od kojih oko stotinu na svojim farmama ima 500 i više, a najveći farmeri i par hiljada tovljenika - kažu u selu za Telegraf.

U opštinskoj upravi u Bogatiću izrazili su zabrinutost zbog širenja virusa afričke kuge u ovom selu koje je najveći proizvođač svinjskog mesa u Srbiji.

- Apelujemo na oprez i na pridržavanje pravila, kako bismo što pre prevazišli trenutnu situaciju, koja je krajnje ozbiljna. Samo odgovornim ponašanjem možemo sprečiti dalje širenje kuge. Pozivamo sve da prate savete nadležne veterinarske inspekcije i veterinara i da svaku promenu na životinjama prijave nadležnoj veterinarskoj stanici. Napominjemo da je prevencija jedini način da se gazdinstva zaštite, jer vakcina za ovu pošast ne postoji. S tim u vezi, potrebno je pojačati mere opreza, kroz adekvatnu dezinfekciju- navodi se u saopštenju.

U skladu sa propisima u Badovincima će biti obavljen popis svih gazdinstava na kojima se drže i uzgajaju svinje, obaviti obeleževanje i registracija neobeleženih svinja uz klinički pregled pod nadzorom veterinara.

Takođe, u ovom i još šest sela u opštini Bogatić koja su proglašena za ugroženo područje, zabranjen je promet stoke, održavanje sajmova i izložbi, a stočne pijace su zatvorene.

(Telegraf Biznis)

Video: Bili smo kod Jevte koji kilogram pršute naplaćuje 300€: Ima poruku za Novaka Đokovića!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    3. oktobar 2024 | 11:01

    Cena prasica je pala .da bi je vestacki digli izmislili africku kugu ......sve sam hostapleraj i lopovluk

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>