• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Džinovski "ulov" u Draganovoj bašti! Mislio da neće roditi ništa, a onda je iskopao ovo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Usled velike suše ovog leta u mnogim povrtnjacima u Srbiji su izostali rekordni primerci povrća

  • 3
Džinovski batat Foto: D. Grujić

Zbog velike suše ovog leta u povrtnjacima u Srbiji su izostali rekordni primerci povrća. Tek poneko se pohvalio krastavcima duži od pola metra ili paradajzom teškim preko kilograma.

U retke rekordere svrstao se Dragan Pršić, profesor iz Bogatića, koji je u svojoj bašti iskopao krtolu batata tešku neverovatnih 1 kilogram i 774 grama!

I sam se, priznaje, iznenadio jer su ostale krtole koje je iskopavao bile prosečno velike i teške, a za najveći broj, kako je u šali rekao, malo krupnije šargarepe su bile istinski kapitalci.

- Posadio sam iz radoznalosti tridesetak struka, pa sam malo i čitao o uzgajanju. Izabrao sam u bašti osunčano mesto, a pošto sam pročitao da biljke ne traže puno vode osim u ekstremno toplim uslovima većinu "kućica" sam ipak češće nego uobičajeno navodnjavao kap po kap jer celo leto nije bilo kiše, a temperature su bile visoke. Ispostavilo se da to nije bilo dovoljno, pa su rodile sitnije krtole - ispričao je Dragan.

"Kućicu" iz koje je izvadio džinovsku i još jednu krtolu tešku oko 700 grama zalivao je crevom svaki put kada i ljute papričice koje je rasadio pored batata, pa je zaključio da je tajna rekorda u obilnom navodnjavanju.

Iako je narasla preko uobičajene veličine i težine Draganova džinovska krtola nije izgubila na slasti, a pre nego što je završila u šerpi u nekoliko ukusnih i zdravih obroka, Dragan se pohvalio prijateljima neočekivanim rekordom.

(Telegraf Biznis)

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nnnnn

    17. oktobar 2024 | 16:00

    Napokon da vidim da I kod nas ima “ yams/ sweet potato “, I sto je najvaznije sad znam I kako se zove na srpskom. Mnogo su UKUSNE KAD se ispeku u rerni, treba DUZE da se peku.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>