• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Važna informacija za mlekare, oglasilo se Ministarstvo: Ovo je dozvoljena granična vrednost aflatoksina

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istakli su da u pojedinim medijima kruže dezinformacije

  • 0
Ovde je najveća razlika u cenama Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede demantovalo je informaciju koja se pojavila u pojedinim medijima, a tiče se granične vrednosti aflatoksina M1 u sirovom mleku.

Kako stoji u saopštenju, navedeno je da će u Srbiji granična vrednost aflatoksina M1 u sirovom mleku biti spuštena na 0,05 μg/kg. Ministarstvo je istaklo da će biti zadržana ista granična vrednost.

"Prateći rezultate na terenu ispitivanjem kukuruza, hrane za životinje i sirovog mleka, a u stalnoj komunikaciji sa službama Ministarstva zdravlja, odlučeno je da se kao i ranijih godina, novom izmenom Pravilnika zadrži ista granična vrednost aflatoksina M1 u sirovom mleku od 0,25 μg/kg u narednih godinu dana, odnosno do 1. decembra 2025. godine", stoji u saopštenju Ministarstva i dodaje se:

"Napominjemo da proizvođači i prerađivači mleka, fitosanitarna i veterinarska inspekcija kontinuirano preduzimaju adekvatne mere u cilju smanjenja nivoa aflatoksina M1 u sirovom mleku.

Podsećamo da je standard Komisije za Codex Alimentarius za aflatoksin M1 u sirovom mleku, koji primenjuje trećina zemalja sveta, poput Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Rusije i drugih zemalja van Evropske unije, ostao isti i iznosi 0,5 μg/kg", zaključuje se.

(Telegraf Biznis)

Video: Poseta japanske delegacije Comtrade-u

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>