• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"I u Srbiji se klima menja, ova njiva je dokaz": Daliboru u jesen nikao mladi luk, sadi srebrenac za proleće

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Usled lepog vremena holandski pogačar zazeleneo je celu baštu

  • 0
Dalibor Roksandić mladi luk Foto: D.G.

Mladi luk uobičajeno dospeva u rano proleće i prvo je povrće koje zelenim perjem nagoveštava buđenje prirode posle zime. Ali, na njivi Dalibora Roksandića u Orašcu kod Šapca, na površini 20 ari mladi luk je iznikao kad mu vreme nije - u jesen!

- U proleće je na toj njivi zasadjen luk holandski pogačar. Dva puta sam prskao protiv trave, ali nijedno nije uspelo. Izrasla je visoka trava, onda su počele vrućine i dva meseca nije pala kap kiše. Počeo je da truli, pa ga nismo ni vadili. Sada se cela njiva zeleni i prodajem mladi luk u jesen! - objasnio je Dalibor.

Dalibor Roksandić mladi luk Foto: D.G.

Kada je nedavno pokosio travu i potom pala kiša iz glavica koje su ostale u zemlji luk je počeo da raste. Iz skoro svake glavice najmanje po jedan struk, a iz mnogih veliki žbunovi.

Temperature mu prijaju pa je brzo porastao i Dalibor sada na pijaci u Šapcu uz sezonsko povrće iz svoje bašte prodaje i mladi luk.

- Kupuju ljudi vezu-dve, mnogo manje nego u proleće. Možda se neko javi i uzme veću količinu direktno sa njive - kaže Dalibor.

Veza od nekoliko struka košta svega 30 dinara. Ako bi, kojim slučajem, uspeo da proda sve što je niklo Dalibor bi više zaradio nego da je krajem leta vadio glavice. Naime, brojni poljoprivrednici se žale da crni luk brzo truli, pa nemaju dovoljno ni za svoje potrebe.

- Cela godina je, zbog vremenskih prilika, bila veoma nepovoljna ne samo za crni luk. Sve povrće što je rodilo iznosio sam na pijacu, a deo smo ostavili da supruga napravi zimnicu koju prodajemo. Uz to ona pravi i starinske kolače i štrudle pa u ponudi imamo širok asortiman slanog, kiselog i slatkog, ko šta voli - dodao je na kraju.

Čekajući kupce mladog luka vredni domaćin je zasadio oko 100 kilograma srebrenjaka koji za prodaju stiže u proleće.

"I u Srbiji se klima menja, njegova njiva je dokaz", čuju se komentari na pijaci.

(Telegraf Biznis)

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>