Narod poludeo za Predragovim eliksirom, odlično "leči" i mamurluk
Predrag Simić (31) diplomirao je i masterirao na Poljoprivrednom fakultetu, a onda se vratio u rodno selo na obroncima Tare, gde je započeo odličan biznis kojim je oduvek želeo da se bavi.
Starinsko srpsko piće ovaj mladić proizvodi na jedan savremen način. U selu Bioska nedaleko od Užica, od nedavno se proizvodi čuveno srpsko piće koje je već poslednjih godina bilo na rubu zaborava. Zimski eliksir sastavljen od jesenjih plodova oduvek je planince činio zdravijim i jačao im imunitet. Na korak pre odlaska u prošlost ovog pića, Predrag se dosetio i počeo proizvodnju vodnjike, koja mu je posao od kojeg zarađuje platu.
Pored ajvara, džema, paprike, vodnjika je srpskim planinkama bila neizostavna u spremanju zimnice. Obično su vodnjikom punili kace i burad, koji su smešteni u podrumu kuće izolovani od zime i mraza. U sastav vodnjike ulaze divlje kruške i jabuke (divljake) zukve, drenjici, šipurci, trnjine, gloginje, ali i neizostavna kleka koja joj daje poseban ukus. Ovi jesenji plodovi sakupljaju se u kacu, a onda se naliju vodom i nakon mesec dana spremni su za piće. Vodnjika ne sadrži konzervans i ekstrate, svi sastojci su zdravi i prirodni, a daju joj neverovatnu boju. Nikada se u ovom kraju vodnjika nije proizvodila na veliko, dok se Predrag nije zaintresovao i napravio biznis jedinstven u Srbiji. U njegovom domaćinstvu vodnjika se proizvodi decenijama i generacijama u nazad, a njegov prandeda je do Prvog svetskog rata pravio i prodavao vodnjiku na pijaci, a onda je otišao na Solunski front i po povratku opet nastavio.
Činjenica da vodnjika u ovom domaćinstvu datira jos iz tog perioda, Predraga je posebno podstakla da krene dedinim stopama.
- Tradiciju vodnjike na mom gazdinstvu sam i ja nastavio, a zvanično sam brendirao i počeo da prodajem od prošle godine. Prve litre na početku flaširao sam u plastičnu ambalažu, a kasnije po nagovoru kupaca prešao sam na staklenu. Pokušavam da se prilagođavam tržištu i u razgovoru sa kupcima trudim se da napredujem u svakom smislu - priča Simić, svestran mladić, pun života i dobrih ideja.
Porodica Simić ističe da radi rudarski posao što se tiče promocije i prodaje. Moraju prvo da edukuju i objasne tržistu sta je vodnjika, od čega se pravi, za šta je sve dobra... Vodnjika se najviše pije u zlatiborskom kraju, a u ostalim delovima Srbije o njoj se malo zna. Polako i strpljivo, proizvođač iz Bioske osvaja i ostale krajeve, a sve više kupaca javlja se iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, Kragujevca, Niša...Predrag veruje u sebe i u svoj rad, ali i u činjenicu da je najveći proizvođač vodnjike u svetu.
- Pokušavamo da napredujemo iz dana u dan, sa svakom novom isporukom naučimo nešto novo. Ovo je posao o kome sam sanjao, nije mi teško da ustanem u pet sati ujutru i da radim dostavu po Beogradu do pola 11 uveče, ali onda kada me ti isti kupci nekoliko dana kasnije pozovu i imaju reči hvale za moj proizvod to me motiviše da radim još više. Sigurno ne bih mogao da radim za nekoga toliko vremena, a ovako sam svoj gazda na imanju u selu. Još uvek sam mali, ali sa energijom i motivom da budem veliki gazda, jer jednostavno ja živim za ovo - ističe Predrag.
Proširili su Simići svoje kapacitete, kupili novu burad, pa sada mogu da proizvedu i 5.000 litara ovog čudesnog pića.
- Želim da užički kraj, pored komplet lepinje, bude poznat i po vodnjici, tradicionalnom napitku karakterističnom za zapadnu Srbiju. Takođe da promocijom vodnjike obogatim turističku ponudu Zlatiborskog okruga i da ljudi u gradovima mogu da probaju ovaj jedinstveni proizvod - dodaje ovaj mladi proizvođač.
Vodnjikom se, kaže, uglavnom oduševljavaju, okrepljujuće deluje na organizam, a najbolje leči mamurluk. Mnogima je ovo zlatiborsko piće postalo omiljeni zimski napitak.
(Telegraf.rs)
Video: Ustaje noću na svaka dva sata da ne ogladne: Marko na cuclu hrani 8 prasića koji su ostali bez majke
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.