Srebrnjak ili stari mladi luk? Razliku osetite posle jela, prodavačica otkrila kako da vam ne "podvale"

   
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Od prvih dana proleća pa sve do maja pijačne tezge preplavi mladi luk i na prvi pogled svaka veza je ista. Ali, nije tako! Prodavačica sa jedne šabačke pijace otkrila je razliku između Srebrnjaka i luka koji je iznikao iz starih lukovica.

Oba imaju jarko zeleno "perje", a da biste izbegli malu podvalu snalažljivih proizvođača potrebno je dobro pogledati donji deo koji je rastao u zemlji.

- Srebrnjak raste iz arpadžika koji se sadi u jesen i do proleća osim zelenih listova razvija mesnati donji deo koji je bele boje i pravilnog vretenastog oblika. Mladi luk koji je iznikao iz stare glavice zrelog luka je sa strane malo pljosnat i to na mestu gde je razdvojen od ostalih strukova pošto ih iz

iste glavice iznikne više - rekla je prodavačica dodajući da je njen mladi luk "pravi Srebrnjak".

Kupci koji ne znaju za ovu "caku" obično se tek posle ručka uvere da nisu kupili mladi Srebrnjak, već luk koji je iznikao iz stare lukovice. Zbog jačeg ukusa zadah malo više "tukne", a kod osetljivog želuca pojavi se neprijatno nadimanje.

- Ako se bolje zagledaju žilice, može se primetiti da luku koji je izrastao iz stare glavice nedostaje neki "brk" koji je otpao prilikom raščupavanja. Ali, ko će još na svaki detalj da gleda - u šali je dobacila prodavačica i zaključila: - Zdravi su i jedan i drugi!

(Telegraf Biznis)

Video: Najveća pijaca u južnoj hemisferi se nalazi u Australiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>