
OVAJ POSAO SADA KIDA: Davor od ove biljke živi kao kralj - za mesec dana 25 hiljada evra u džep!
U Dalmaciji se ovih dana slavi njen plod – prve domaće trešnje stigle su na pijace i kućne pragove Ravnih Kotara. Voćnjaci su crveni od zrelih plodova, a miris trešanja najavljuje vrhunac sezone ovog sve traženijeg, ali i sve skupljeg voća.
Voćnjaci su prepuni, trešnje su obilno rodile, ali najvažnije tek sledi – berba. Vredne ruke ubrzano rade jer se trešnje moraju brati na vreme kako bi do potrošača stigle sveže i mirisne.
U voćnjaku Davora Žagara u Zemuniku raste čak 200 stabala. Reč je o ozbiljnoj proizvodnji koja će potrajati nedeljama – trešnje ne sazrevaju sve istovremeno.
„Biće tri hiljade kila, mesec dana beremo“, rekao je Davor Žagar za HRT, koji u trešnjama vidi plod i muke i nagrade.

Uz mnogo truda, nada se zaradi od oko 25 hiljada evra. I nije jedini – ravnokotarski kraj odavno je poznat po plodnoj zemlji i vrednim ljudima. Ne bez razloga ga zovu i dalmatinskom Kalifornijom.
Ipak, iako se očekuje dobra zarada, cene su ono što najviše bode u oči i kupcima i proizvođačima. Na pijacama kilogram trešanja doseže i osam evra, što izaziva podeljene osećaje, piše Dnevno.hr.
„Nekada smo se kao deca mukte kitili s njima, a sada je svaka kao da je od suvog zlata“, našalio se novinar Edi Škovrlj, koji je ovu priču zabeležio sa terena – premda, kako kaže, u berbi bio – ali brao nije.
Njegova sagovornica iz voćnjaka kroz smeh je dodala:
„Ima i neki vic, da će se kupovati trešnja na komad.“
Iako su skupe, kupaca ne manjka. Na porodičnim gazdinstvima, poput onog Ljubinog u Zemuniku, redovno dolaze kupci iz Zadra i okoline, često u nadi da će uštedeti koji evro u odnosu na pijace. No, ušteda je minimalna.
„Nije skupo, to su domaći ljudi, domaće trešnje, i to je to“, kaže Ivo, zadovoljan kupac iz Zemunika, za HRT.
Na gradskim pijacama, međutim, nekadašnjih 60 kuna, odnosno osam evra za kilogram, ipak zna pokolebati.
„Skupe su, kako ne, osam evra, ali onda uzmeš manje“, priznaje jedan od kupaca koji nije mogao da odoli mirisu i boji trešnje.
Cena, čini se, ne može da pobedi nostalgiju i želju za domaćim ukusom. Jer trešnja je više od voća – ona je sećanje na detinjstvo, na letnje dane, na slatke trenutke provedene pod stablima u cvatu.
(Telegraf Biznis)
Video: Kraj pakla na granici: Ovako izgleda prelazak iz Bugarske u Grčku po novim pravilima
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.