
Ovo povrće možete naći samo kod Veselog na tezgi: "Doneo sam seme da eksperimentišem i bogami, isplatilo se"
Kada je pre tri godine doneo iz Grčke seme belog patlidžana, povrtar iz Mužlje Veselj Zumberović nije ni slutio da će po ovom, za nas još retkom povrću, postati poznat.
- To mi je neka pasija da, gde god otputujem, pronađem neko povrće kog ovde nema i donesem seme. Na letovanju sam video beli patlidžan, kupio plod i izvadio semenke. Ponašao sam se prema njemu kao prema plavom, znači posejao seme, napravio rasad, rasadio biljku… Prve godine sam eksperimentisao, hteo sam da vidim koliko ploda će biti na jednoj stabljici i da li se to meni uopšte isplati. I bogami, isplatilo se. Danas mi je beli patlidžan top proizvod na tezgi - kaže za portal zrenjaninski.com Veselj Zumberović iliti Veseli kako ga u Mužlji svi znaju.
Beli patlidžan je slađi i ukusniji od klasičnog, nikad nije gorak i mušterije ga obožavaju, pa je u plasetinku Zumberovića danas zastupljeniji od plavog. U plastenicima su inače i krastavci, paradajz, paprika.... Na otvorenom Zumberovići gaje kupusnjače, brokoli, karfiol i kupus. Mušterije vole i njihov krompir.
– Imam jednu posebnu sortu krompira, balatoni roža, to seme sam doneo iz Mađarske. Volim da probam svašta, pa ono što se pokaže kao dobro ostaje, ono što se mušterijama ne sviđa ispada - naglašava Veselj.
Zumberovići se bave povrtarstvom decenijama.
- Moji roditelji su se doselili 1965. godine iz Starog Leca, a ja sam rođen u Mužlji. Povrtarstvo je moj život iako je to danonoćan naporan rad. Ali od njega može da se živi. Cela porodica je uključena u posao, a imam i tri radnice. Nije lako, ali je lepo - zaključuje povrtar iz Mužlje Veselj Zumberović.
(Telegraf.rs/Zrenjaninski)
Video: Ekipa Telegrafa obišla je jednu od glavnih pijaca u Atini
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.