U maju očekuju nestašicu voća i povrća. A šta će biti sa sezonskim radnicima?

Stepen našeg samosnabdevanja kod pojedinih osnovnih namirnica je više od 100 odsto, ali kod voća i povrća je ispod 40 procenata, kaže ministarka poljoprivrede Nemačke, Julija Klekner

Pixabay.com

Ministarka poljoprivrede Nemačke, Julija Klekner, upozorila je da bi od maja mogla da vlada nestašića određenih namirnica, posebno voća i povrća.

Ona sa spiskom mera želi da spreči preteće nestašice namirnica, i u pismu upućenom vladajućim partijama (u koje je imao uvid magazin "Biznis insajder"), zatražila je paket pomoći za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

- Lanac snabdevanja namirnicama moramo održati netaknutim. Ono što se ne seje, ne sadi, ne žnje i ne transportuje, na kraju će nedostajati u snabdevanju stanovništva - upozorila je Klekner.

Kaže i da će trzište od maja imati probleme ako se ne seje povrće.

- Stepen našeg samosnabdevanja kod pojedinih osnovnih namirnica je više od 100 odsto, ali kod voća i povrća je ispod 40 procenata - objašnjava dalje, i dodaje da Nemačkoj preti ogroman problem s nedostatkom radne snage, što će imati posledice po proizvodnju.

- Nemačkoj u martu, po pravilu, treba 30.000 sezonskih radnika, a u maju čak 85.000, a u sadašnjoj situaciji nemoguće je rešiti taj problem - napisala je Klekner.

Video: Beogradske prehrambene prodavnice i lanci dobro snabdeveni

(Telegraf Biznis/Tanjug)