Zašto crni luk košta kao južno voće? U Beogradu 200 dinara, a nema ni lukovine za jaja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim luka, sada kreće da skače i cena krompira, jer stari počinje da klija

Foto: Nikola Tomić

Navikli smo da dajemo 200 dinara za kilogram narandži, banana ili limuna, ali kada istu cenu vidimo na gajbici u kojoj stoji crni luk, ne možemo a da se ne šokiramo.

Rekao bi neko, to su marketi podigli cene, ali ista situacija je i na pijacama. Cene najčešće idu od 150 dinara za kilogram, pa do 200, a samo u jednom gradu u Srbiji luk može da se kupi za 99 dinara. U pitanju je Novi Pazar.

To pokazuje čak i zvanična statistika Republičkog zavoda za statistiku, prema kojoj za ovo povrće u Beogradu i Kragujevcu treba da izdvojimo 200 dinara, u Smederevu, Užicu i Pančevu 180, u Zaječaru, Leskovcu, Novom Sadu, Zrenjaninu cena je 150, a u Sremskoj Mitrovici i Vranju 120 dinara.

Zanimljivo je da razlika u ceni između crnog i ljubičastog luka danas maltene ne postoji. Ljubičasti je vazda imao bar za 30 odsto višu cenu, ali su trenutno cene izjednačene.

Kako je crni luk neizostavan dodatak svakom domaćem ručku, ovo poskupljenje automatski povećava cenu svakog obroka. 

A zašto je došlo do ovakve situacije na tržištu za Telegraf Biznis objašnjava agroekonomista Milan Prostran.

Foto: Shutterstock

- To je manje više redovna pojava u ovo doba godine. Prošlogodišnji luk odlazi, proklijava, a mladi dolazi, ali on još nije formirao glavice da bi mogao da se koristi u pripremi hrane na način na koji koristimo stari. Pošto je stari na izmaku, skače mu cena - objašnjava Prostran.

On kaže da kada luk u glavicama proklijava, mladi bi trebalo da bude bar u fazi da je nikao.

- Sorte koje i dalje mogu da se nađu na tržišto su restlovi ili sorte koje su uvezene i koje su tretirane hemijskim sredstvima protiv proklijavanja, te se još nalaze na tržištu u provobitnom obliku, bez znakova klijanja - kaže Prostran.

Sagovornik Telegraf Biznisa objašnjava da čak iako danas nađemo luk pogačar, on je preskup.

- Sa lukom je slična situacija kao i sa krompirom koji takođe proklijava u ovo vreme. Doći će do smirivanja cena polovinom maja meseca. Bio sam na pijaci pre neki dan i primetio sam da je manja i ponuda lukovine za farbanje jaja, što je jasan pokazatelj manjka ovog povrća na tržištu - kaže Prostran.

Osim domaćeg, na tržištu ima i luka iz uvoza, najviše iz Holandije i Severne Makedonije, jer za razliku od, na primer, pasulja, luk ne trpi transport iz dalekih zemalja.

(Telegraf Biznis)