Zašto nam krastavac kvari salatu? Masovno se žale da se ledi i da je gorak, ima li rešenja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neki kažu da je za to kriva suša, drugi preterana kiša

Foto: Telegraf.rs

Dok se poljoprivrednici i dalje oporavljaju od nemilosrdnih suša, koje su nas zadesile prethodnih godina, obilne padavine od ove, dodatno su napravile problem za već ugrožene plodove. A rezultati se odražavaju na tanjirima kupaca.

Pored toga što krompiri stižu već proklijali, dešava se i da je krastavac nešto gorči. Neki kažu da je za to kriva suša, drugi preterana kiša. A šta je "zlatna sredina" i zašto nam taj ukus kvari salatu?

"Da li će biti gorak, zavisi od sorte (neke su sklonije tome), zatim plodovi na dnu biljke bliže zemlji su češće gorči i takođe zavisi da li biljka doživljava neki stres. Meni se čini da je kod nas najviše do sorte - ove naše koje najčešće sejemo često su gorke", napisala je jedna poljoprivrednica.

Međutim, većina je saglasna da je do vode i navodnjavanja.

- Na metar kvadratni istresem plastičnu kantu od 8 litara svaki dan i plus po drugi put kad je preko 30 stepeni napolju - napisala je druga žena.

Foto: Telegraf.rs

Ali slučaj naše čitateljke pokazuje da i te kako krastavci imaju vode. Naime, desilo joj se da se povrće zaledilo nakon stavljanja u frižider.

Pa šta onda?

Pojedinci tvrde i da je do malih "caka". Naime kako kažu, pored krastavca treba saditi bosiljak jer on izvlači gorčinu.

(Telegraf Biznis)